Przejdź na stronę główną Interia.pl

Falafele – kotleciki z ciecierzycy

Ciecierzyca jest świetnym zamiennikiem mięsa.

Składniki

  • 400 g suchej ciecierzycy (nie może być ugotowana, ani z puszki)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka sody
  • pęczek natki pietruszki
  • sól
  • olej do smażenia
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • po 1/3 łyżeczki mielonej kolendry, kardamonu, cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej

Przygotowanie

Reklama

Ciecierzycę wsyp do garnka i zalej dużą ilością zimnej wody (kilka centymetrów ponad poziom ciecierzycy). Mocz najlepiej przez noc. Nazajutrz przepłucz pod bieżącą wodą.

Odcedź dokładnie ciecierzycę, dodaj sól, cebulę, czosnek i sodę. Miksuj składniki tak długo, aż ciecierzyca zacznie się kleić. Pod koniec dodaj umyte listki natki pietruszki oraz wszystkie pozostałe przyprawy.

Uformuj niewielkie kuleczki (wielkości małego orzecha włoskie go) lub kotleciki i odłóż na talerz. Rozgrzej olej w głębokiej patelni lub garnku. Wkładaj porcjami kotleciki i smaż po około 3 minuty z każdej strony, aż staną się złoto-brązowe. Ułóż je na wyścielonych papierowymi ręcznikami talerzach, aby obciekły z tłuszczu.

Podawaj w chlebkach pita z sosem tahini. Do falafeli świetnie pasują pikle lub świeże warzywa - ogórki i pomidory.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje