Reklama

Falafel w chlebku pita z jogurtem

Składniki na falafele

  • 400 g suchej ciecierzycy
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • po 1/3 łyżeczki cynamonu, kardamonu, imbiru, gałki muszkatołowej i mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • olej do smażenia

Składniki dodatkowe

  • 4 pity
  • 1 duży pomidor
  • 8 liści sałaty
  • 1/3 zielonego ogórka
  • 1 czerwona cebula
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego

Przygotowanie:
1. Namoczoną przez całą noc ciecierzycę przepłucz pod bieżącą wodą i odcedź na sicie. Przełóż do miski. Dodaj sól, cebulę, czosnek i sodę. Miel tak długo, aż ciecierzyca zacznie się kleić. Wtedy wrzuć natkę, przyprawy i jeszcze krótko zmiel. 

2. Zwilż dłonie wodą i uformuj z masy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. W garnku rozgrzej olej (do 1/3 wysokości naczynia). Porcjami wkładaj kulki i smaż na złoto, po około 3 minuty z każdej strony.

3. Falafele wyłóż na talerz przykryty papierowym ręcznikiem. 

4. Umyj i osusz warzywa. Pomidora i ogórka pokrój w cienkie plastry, a cebulę w krążki. Rozetnij ostrym nożem pity. Do każdej włóż liść sałaty i rozsmaruj łyżkę jogurtu. Połóż jeszcze ciepłe 2-3 falafele i przykryj cebulą, pomidorem, ogórkiem oraz drugim liściem sałaty.

Zobacz także:

Reklama


Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy