Reklama

Reklama

Fakes: Zupa z soczewicy

Niezwykle gęsta zupa.

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 5-6 osób

Składniki

  • koncentrat pomidorowy
  • sól, pieprz
  • liść laurowy
  • 2 cebule
  • 4 ziemniaki
  • bulion
  • majeranek
  • ziele angielskie
  • 3 marchewki
  • 30 dag zielona lub czerwonej soczewicy

Przygotowanie

Reklama

Soczewicę dokładnie umyć, po czym zagotować w 3 litrach bulionu. Zdjąć szumowiny i dodać przyprawy. Gotować na wolnym ogniu.

Cebulę pokroić w drobną kostkę i smażyć ją na rozgrzanym oleju. Kiedy się zeszkli, dodać pokrojoną marchewkę i ziemniaki.

Wymieszać i smażyć, aż się przyrumieni. Wówczas dołożyć przecier pomidorowy.

Jeszcze chwilę smażyć, a następnie zawartość patelni przelać do garnka z ugotowaną w wodzie soczewicą.

Gotować zupę do czasu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Doprawić do smaku majerankiem. Najlepiej podawać zupę z chlebem.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje