Reklama

Fajita z kurczakiem, bakłażanem i papryką

Tajemnicą zdrowej fajity są chude piersi z kurczaka, dostarczające nam dużo białka, które wzmocnią mięśnie i zapewnią im dobre funkcjonowanie.

Składniki na 4 porcje:

  • oliwa
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • 1 łyżeczka sosu tabasco chipotle
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 piersi z kurczaka, bez skóry (po 200 g)
  • 3 papryki w różnych kolorach
  • 1 duży bakłażan
  • 2 limonki
  • 1 pęczek świeżej kolendry (30 g)
  • 1 dojrzałe awokado
  • 4 duże tortille razowe z ziarnami
  • 50 g fety

Przygotowanie (40 minut + marynowanie):

Wlej do miski 1 łyżkę oliwy, dodaj ocet, sos tabasco chipotle, oregano, sproszkowaną paprykę oraz szczyptę soli morskiej i pieprzu. Przeciśnij nieobrany ząbek czosnku przez praskę, dodaj do miski i wszystko wymieszaj. Obierz cebulę, przekrój ją na pół, a następnie na łódeczki grubości 1 cm. Pokrój piersi z kurczaka w paski grubości 1 cm i razem z cebulą wrzuć do marynaty. Wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.

Opiekaj całe papryki i całego bakłażana bezpośrednio nad palnikiem albo na mocno rozgrzanej patelni grillowej, aż popękają i sczernieją z wierzchu. Włóż papryki do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw na 10 minut, po czym zeskrob z nich jak najwięcej czarnej skórki i usuń gniazda nasienne. Zdejmij skórkę z bakłażana i przytnij mu końce. Pokrój warzywa na ładne kawałki o boku 2 cm, przełóż na półmisek, skrop sokiem z 1 limonki, posyp kilkoma listkami kolendry, skosztuj i dopraw do smaku.

Reklama

Przełóż kurczaka i cebulę w marynacie na dużą nieprzywierającą patelnię i smaż na dość dużym ogniu 6-8 minut, aż mięso zmięknie - po połowie czasu przewróć je na drugą stronę. Obierz awokado, pokrój w cienkie plasterki i skrop sokiem z połowy limonki. Kolejno podgrzewaj tortille na suchej patelni (30 sekund), układaj w stosik i przykrywaj czystą ściereczką, żeby nie wystygły. Podaj na stół tortille, kurczaka, opiekane warzywa i awokado i pozwól każdemu skomponować własną porcję.

kalorie 448 kcal, tłuszcze 16,4 g , tł. nas. 5,1 g, białka 34,1 g, węglow. 39,4 g, cukier 11,1 g, sól 1,5 g, błonnik 10,7 g, 2 porcje warzyw lub owoców 

Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera "Gotuj zdrowo dla całej rodziny", wydawnictwo Insignis, tłumaczenie Dorota Malina. 



Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy