Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Ewa Wachowicz zdradza sposób na domową wędlinę ze słoika

W 343. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zaprasza nas na niezwykłą jajecznicę - nie dość, że smażoną na słoninie, to przyrządzoną na ognisku.

Przyrządza ją na leśnym palenisku, a potrawę uszlachetniają świeżo zebrane kurki.

Reklama

Z tego odcinka programu dowiemy się też, jak zrobić wędlinę-kiełbasę w słoiku oraz jak przygotować i uwędzić udka kurczaka. Obie te propozycje świetnie sprawdzą się podczas jesiennego biwaku.

Deser również powstanie z myślą o wyprawie w plener, bowiem Ewa Wachowicz upiecze drożdżówkę z konfiturą malinową.

Kiełbasa ze słoika

Składniki

  • 1½ kg - łopatki wieprzowej
  • ½ kg - boczku surowego
  • 10 ząbków - czosnku
  • 1 łyżka - majeranku
  • 2 łyżki - soli
  • 2 łyżeczki - pieprzu
  • 1 łyżeczka - ostrej papryki wędzonej

Przygotowanie:

Karkówkę i boczek przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa (o grubych oczkach). Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawić roztartym w dłoniach majerankiem, solą, pieprzem i ostrą, wędzoną papryką. Dokładnie wyrobić i przełożyć do wyparzonych słoików. Ubić. Między mięsem a wieczkiem zostawić 2-3 cm pustej przestrzeni.

Brzegi słoików odtłuścić ręcznikiem papierowym. Zakręcić i przełożyć do garnka. Wlać wodę - tak, by sięgała do połowy wysokości słoików. Przykryć i doprowadzić do wrzenia. Następnie gotować na małym ogniu przez 1 ½ do 2 godzin. Można przechowywać przez 3 tygodnie, jednak po otwarciu należy zjeść w ciągu 2 dni.

Na następnej stronie znajdziesz przepis na drożdżówkę na z konfiturą malinową <<

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje