Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Ewa Wachowicz zdradza przepis na szneki z glancem

Składniki na ciasto

  • ½ kg mąki
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 jajka
  • 200 g masła
  • szczypta soli

Składniki na lukier

  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka gorącej wody

Mąkę przesiać do miski, na środku zrobić dołeczek. Do dołeczka wlać 3-4 łyżki ciepłego mleka i wkruszyć drożdże. Posypać cukrem, przykryć i odstawić na 10-15 minut.

Reklama

Dodać jajka, wlać roztopione masło oraz resztę mleka. Posolić i wyrobić (rękoma lub robotem). W razie potrzeby dosypać trochę mąki. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi objętość, przełożyć je na posypaną mąką stolnicę. Zagnieść. Odcinać po kawałku, formować wałki i zwijać tak, by powstały "ślimaki".

Ułożyć na wysmarowanej masłem blasze piekarnikowej. Przykryć i zostawić na 10-15 minut, by ciasto jeszcze raz podrosło.

Piec przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C.

Z podanych składników przygotować lukier i polać nim wystudzone drożdżówki.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje