Reklama

Reklama

Ewa Wachowicz: Włoskie inspiracje na polskiej wsi

Wpadłaś w pokrzywy? Nie przejmuj się. Pokrzywa nie tylko pomaga na reumatyzm, ale świetnie sprawdza się również w kuchni. Jak ją wykorzystać, radziła Ewa Wachowicz w 396. odcinku programu Ewa Gotuje emitowanym na antenie Polsatu.

Pesto z liści pokrzywy i rzodkiewki


Oryginalnym pomysłem jest... pesto z liści pokrzywy i liści rzodkiewki, które można dodać do sałatki z grillowanych warzyw z pstrągiem. Zamiast orzeszków piniowych można dodać prażony słonecznik lub orzechy laskowe - będzie bardziej regionalnie.

Składniki

  • liście z 2 pęczków rzodkiewki
  • kilka liści pokrzywy
  • 2 garście ziaren słonecznika
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ½ szklanki oliwy

Reklama

Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Zmiksować z czosnkiem. Przyprawić solą. Dorzucić umyte i osuszone liście rzodkiewki i pokrzywy. Wlać oliwę i sok z cytryny. Wszystko razem zmiksować. Pesto przełożyć do słoiczka. Na wierzch wlać trochę oliwy. Przechowywać w lodówce.

Sałatka z wędzonym pstrągiem

A jeśli już sałatka, to nie zapominajmy o pysznych i zdrowych kiszonych buraczkach. Doskonale sprawdzą się także w tym połączeniu!

Składniki

  • ½ pstrąga wędzonego
  • 2 garście rukoli
  • 1 burak kiszony

Składniki na sos z pesto

  • 1 łyżka pesto z rzodkiewki i pokrzywy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron

Składniki warzywa z rusztu

  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1 papryka czerwona
  • sól
  • pieprz
  • olej z pestek winogron

Warzywa pokroić - bakłażana i cukinię w plastry, paprykę na kawałki. Oprószyć solą i pieprzem. Skropić olejem i upiec na grillu lub żebrowanej patelni (ruszt warto natłuścić).

Rukolę ułożyć na półmisku lub dużym talerzu. Na rukoli umieścić pstrąga podzielonego na mniejsze kawałki oraz pokrojone warzywa i kiszonego buraka. Do pesto dodać sok z cytryny i olej. Sosem polać sałatkę.

 

Jarzynówka

Aby pozostać w kręgu włoskich inspiracji, ale zrealizowanych na polskiej wsi i z użyciem polskich lokalnych składników, Ewa przygotowała zupę w stylu włoskiej minestrone. Wiejski kurczak, przyprawy i całe mnóstwo warzyw, najlepiej prosto z przydomowego ogródka. A na koniec sekretny składnik - odrobina soku z cytryny poprawi smak zupy warzywnej.

 

Składniki

  • ½ wiejskiej kury
  • 1 liść laurowy
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 ziemniak
  • garść fasolki szparagowej
  • ¼ główki kapusty
  • 3 łodygi selera naciowego
  • pęczek rzodkiewek
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 pomidory malinowe
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • natka pietruszki do dekoracji

Połówkę tuszki podzielić na dwie części i włożyć do garnka. Przyprawić liściem laurowym i zielem angielskim. Zalać wodą i ugotować.

Mięso wyjąć, a do wywaru wrzucić pokrojone w kostkę marchewki, pietruszkę i ziemniaka. Dodać fasolkę szparagową podzieloną na mniejsze kawałki oraz poszatkowaną kapustę i drobno posiekane łodygi selera oraz plastry rzodkiewek. Przecisnąć czosnek. Dorzucić pomidory - sparzone wrzątkiem, obrane ze skórki i pokrojone. Wszystko razem gotować przez 10-15 minut. Przed podaniem przyprawić do smaku pieprzem i zakwasić sokiem z cytryny.

Na talerzu posypać natką pietruszki.

Szaszłyki z warzyw i oscypka

Kto chce połączyć zamiłowanie do grillowania i regionalnych przysmaków, może pokusić się o przygotowania wegetariańskich szaszłyków z warzyw i oscypka. Robi się je szybko i są bardzo zdrowe. A do tego ten smak!

 

Składniki

  • 1 duży oscypek
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 cukinia
  • 1 cebula czerwona
  • pomidorki koktajlowe i tygrysie
  • sól
  • oliwa do skropienia

Oscypek pokroić w grube półplastry, cukinię w grube plastry. Paprykę wyczyścić i pokroić na kawałki. Cebule obrać, pokroić w piórka. Ser i warzywa nadziać na namoczone patyczki do szaszłyków. Posolić, skropić oliwą i upiec na ruszcie.

Detoks z pokrzywy

Ale co z tą pokrzywą? Czy można z niej zrobić tylko pesto? Oczywiście pokrzywa ma cały szereg zastosowań, można jej użyć do zup i sałatek, ale dzięki swoim detoksykującym właściwościom świetnie nadaje się też do przygotowania oczyszczającego napoju. Dodatek mięty, cytryny i miodu nada mu wspaniały smak i jeszcze więcej wartości zdrowotnych.

 

Składniki

  • 5 gałązek - młodej pokrzywy
  • 5 gałązek mięty
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki miodu
  • kilka kostek lodu
  • 1½ l wody

Wszystkie składniki przełożyć do miksera (cytrynę wcześniej obrać ze skórki). Dolać wodę. Zblendować. Przelać przez sitko.

Tiramisu z owocami

Nawet korzystając z uroków wsi możemy wciąż czerpać z włoskich inspiracji, także podczas przygotowywania deseru. Ewa zaproponowała owocowy przysmak w stylu tiramisu. Przygotujesz go bez trudu nawet nie będąc mistrzem włoskich słodkości.

Składniki

  • 200 g okrągłych biszkoptów
  • 150 ml mocnej kawy z ekspresu
  • 1 szklanka kremówki 36%
  • 250 g sera mascarpone
  • 1 łyżka ksylitolu
  • kilka truskawek
  • garść malin

Składniki do dekoracji:

  • jeżyny
  • listki mięty

Śmietanę schłodzić i ubić na sztywno. Mascarpone posłodzić ksylitolem. Zmiksować i połączyć z bitą śmietaną.

Owoce przełożyć do miski. Rozgnieść widelcem.

Biszkopty namoczyć w kawie i ułożyć na dnie pucharków. Na ciastka dać masę śmietankową i rozgniecione owoce. Na owocach ułożyć nasączone biszkopty oraz krem. Udekorować jeżynami i miętą. Przed podaniem schłodzić w lodówce.

Program "Ewa Gotuje" można oglądać na antenie telewizji Polsat w soboty o godzinie 10.10

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje