Reklama

Reklama

Ewa Wachowicz: To sekretny przepis mojej babci

Co robi Ewa Wachowicz, kiedy zapomni kupić pieczywa? Sięga po sprawdzony przepis swojej babci, czyli popularne na Podkarpaciu proziaki. Te pyszne bułeczki można w kilka minut zrobić nawet na zwykłej patelni, o czym mogli się przekonać widzowie programu "Ewa gotuje" na antenie Polsatu.

Poradzą sobie z nimi nawet osoby, które nie mają dużej wprawy jeśli chodzi o pieczywo. Przepis nie wymaga użycia zakwasu ani drożdży, a Ewa podpowiada, jakiej mąki użyć, aby było zdrowiej.

Reklama

Zobacz, jak Ewa Wachowicz przygotowuje bułeczki według rodzinnej receptury oraz inne dania na zdrowy i pełnowartościowy obiad oraz lekki deser. Poniżej znajdziesz przepisy z odcinka nr 395:

Bułeczki sodowe, proziaki

Składniki

  • ½ kg - mąki
  • 1 szklanka - maślanki lub zsiadłego mleka
  • 1 łyżeczka - sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki - soli
  • ½ łyżeczki - cukru
  • Do podania: masło ziołowe, np. tymiankowe

Mąkę przesiać do miski z solą i sodą. Posłodzić. Wlać maślankę lub zsiadłe mleko. Wymieszać i wyrobić.

Przełożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość około 1 cm. Używając szklanki lub pierścienia wykroić krążki. Resztki ciasta skleić i ponownie rozwałkować, po czym wyciąć kolejne placuszki.

Krążki ułożyć na desce, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie upiec na suchej patelni o grubym dnie, obracając mniej więcej co 1-2 minuty. Proziaki będą gotowe po 10-12 minutach. Można je też upiec w piekarniku (12-18 minut w temp. 190-200 st. C).

Są też przepisy, wedle których ciasta nie należy wyrabiać, a jedynie bardzo delikatnie wymieszać. Wówczas pojedyncze porcje wykładamy na omączoną deskę i nadajemy im nieregularny kształt (kwadratów, prostokątów lub trójkątów). Ciasto powinno być wilgotne i "lejące", jak też nie musi wyrastać.

Czytaj dalej, aby poznać przepis na chłodnik ogórkowy z cukinią, polędwiczki z warzwami, lemoniadę imbirową i tartę z owocami leśnymi

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje