Przejdź na stronę główną Interia.pl

Ewa Wachowicz: Szybkie potrawy korporacyjne

W 347. odcinku programu "Ewa gotuje" gospodyni zaprosiła nas na kuchnię korporacyjną, a co za tym idzie przygotowała propozycje dla osób bardzo zapracowanych.

Oto potrawy szybkie, pożywne i jednocześnie bardzo smaczne. Ewa Wachowicz zaczęła od zrobienia dwóch wersji kanapek. Dla wegetarian przygotowała bułki z pastą dyniową i ogórkiem kiszonym, dla mięsożerców - z majonezem i rukolą, wędzonym filetem z indyka oraz karmelizowaną cebulą.

Reklama

Szybki obiad wylądował w lunch-boxie, a w jego skład wszedł makaron z oliwą, czosnkiem i papryczką chili, płaty wędzonego łososia oraz prażone płatki migdałów. Na deser prowadząca zaproponowała mus czekoladowy na bazie awokado i banana, udekorowany mieszanką suszonych śliwek i moreli.

Buły z indykiem i serem pleśniowym

Składniki

  • 4 bułki
  • 1 cebula czerwona
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 200 ml majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • garść pokrojonej rukoli
  • pieprz kolorowy
  • kilka plasterków wędzonej piersi indyka
  • kawałek sera z niebieską pleśnią

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w piórka cebulę. Podsmażyć. Wlać ocet balsamiczny. Rukolę drobno pokroić, wymieszać z majonezem i musztardą. Przyprawić pieprzem.

Bułki przekroić wzdłuż na pół, nie docinając jednak do końca. Posmarować zielonym majonezem (górę i dół). Nałożyć wędlinę z indyka, na wędlinę plastry sera pleśniowego, następnie karmelizowaną cebulę.

Zapakować w papier śniadaniowy. Przewiązać dratwą lub bawełnianym sznurkiem.

Zobacz 347. odcinek programu "Ewa gotuje":

Kolejny przepis na pyszne kanapki do pracy znajdziesz na następnej stronie >>>

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje