Reklama

Ewa Wachowicz: Naleśniki na słodko i na słono. Typowe i nietypowe przepisy

Naleśniki - w mojej rodzinie uwielbiają je niemal wszyscy. Jedną z ich zalet jest fakt, że można przyrządzać je w wersji na słono i na słodko. Doskonale sprawdzają się jako danie obiadowe, ale też przekąska czy deser. Z powodzeniem da się też zabierać je ze sobą do pracy. Dzisiaj mam dla was garść sprawdzonych receptur.

Na początku chcę się z wami podzielić przepisem na naleśniki, jakie moja mama przygotowywała dla swoich wnuczek w sezonie na truskawki. Serowy farsz z kawałkami tych owoców nadaje im charakteru - smakują naprawdę znakomicie. To akurat przepis "na słodko".

Zobacz również: Nietypowe wykorzystanie truskawek. Oto przepisy, które warto wypróbować

Zobacz również: Kaszanka na grilla. Tym przepisem zaskoczysz gości

Reklama

Składniki

  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli

Składniki Nadzienie serowe

  • 250 g białego sera
  • 5 łyżek śmietanki
  • truskawki
  • 1 łyżka cukru

Opis przygotowania:

Jajka, cukier, sól i mleko wymieszać. Dodać mąkę, zmiksować. Dolać wodę i wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić na 15-20 minut. Smażyć na patelni - z obu stron, na złoty kolor (do smażenia najlepsze jest klarowane masło). Podawać z nadzieniem serowym (biały ser przetrzeć przez sito, posłodzić, dodać śmietankę) i truskawkami.

Naleśniki smakują jednak doskonale w wersji wytrawnej. Poniższa propozycja to takie zapieczone ze szpinakiem pod beszamelem.

Składniki

  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • ½ łyżeczki soli
  • masło klarowane

Składniki Beszamel

  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • ser żółty
  • 1 szczypta gałka muszkatołowa

Składniki Nadzienie

  • 300 g szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g sera feta
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Jajka wybić do miski, dodać sól, roztrzepać. Dosypać mąkę i wlać mleko (na przemian) i zmiksować. Gdy ciasto jest gładkie, rozcieńczyć wodą do konsystencji ciasta naleśnikowego (powinna być taka jak soku malinowego). Ciasto odstawić na 20-30 minut. Gdy zgęstnieje, znowu dolać odrobinę wody. Odstawić, by odpoczęło (naleśniki zrobią się bardziej plastyczne i nie będą się rwać). Smażyć cienkie placki - na patelni o 24 cm średnicy.

Zrobić farsz. Masło roztopić na patelni i wrzucić posiekany czosnek. Gdy lekko się podsmaży, wrzucić szpinak (można użyć także mrożony, jednak wcześniej trzeba go rozmrozić) i mieszając poddusić, odparowując nadmiar wody. Dodać pokruszony ser feta i doprawić solą i pieprzem. Naleśniki posmarować farszem, boki zawinąć do środka i zwinąć rulony (podobnie jak krokiety). Ułożyć w wysmarowanej masłem żaroodpornej formie.

Przygotować beszamel. W rondlu roztopić masło, dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Wlać mleko i zagotować. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, wrzucić starty na tarce żółty ser. Wymieszać. Naleśniki zalać beszamelem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 20-25 minut (grzałka górna).

Zobacz również: Warzywne zapiekanki. Jakie produkty wykorzystać do ich przygotowania?

Miłośników kuchni "fusion" na pewno zainteresuje propozycja na tak zwany naleśnikowy twist. To danie wytrawne, a swoją oryginalność zawdzięcza ciekawemu ułożeniu naleśników.

Składniki

  • kilka naleśników
  • 2 cukinie
  • 4 papryki czerwone
  • 400 g sera żółtego
  • 100 g masła
  • oliwa do pieczenia papryki
  • sól
  • oregano suszone
  • rukola i oliwa do dekoracji

Opis przygotowania:

Papryki przekroić wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne, skropić oliwą, włożyć do foliowego rękawa i wstawić do piekarnika na ok. 30 minut (temp. 180 st. C). Wystudzić i obrać ze skórki. Cukinię pokroić wzdłuż w dość cienkie, możliwie jak najdłuższe paski szerokości naczynia do zapiekania. Naleśniki oraz ser żółty również pokroić w paski.

Złożyć zapiekankę. Okrągłą foremkę wysmarować masłem. Do brzegu przykleić paski naleśników. Posmarować roztopionym masłem i przykleić paski cukinii. Do cukinii przykleić ser, do sera naleśniki. Posmarować masłem i powtórzyć wszystkie czynności, przy czym bliżej środka naczynia zastąpić cukinię plastrami upieczonej papryki. Na wierzch dodać wiórki masła. Przyprawić solą i suszonym oregano. Wstawić do piekarnika i piec przez ½ godziny w temp. 180 st. C. Przed podaniem udekorować rukolą i skropić oliwą.

Przyzwyczajeni jesteśmy do naleśników, które są wykonywane na bazie mąki pszennej. Próbowaliście kiedyś gryczanych? Jeśli nie, to może zainteresuje was poniższa propozycja.

Składniki

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 2 szklanki mąki gryczanej
  • 2 łyżki mąki migdałowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ l wody
  • olej do smażenia

Składniki Do podania

  • powidła śliwkowe
  • dżem

Opis przygotowania:

Jajka wybić do miski. Posolić i posłodzić. Wsypać mąkę gryczaną oraz migdałową. Przyprawić cynamonem, wlać szklankę wody i zmiksować. Gdy ciasto zrobi się gładkie, wlać drugą szklankę wody. Ponownie zmiksować i wstawić do lodówki na ½ godziny. Na mocno rozgrzaną patelnię wlać nieco oleju. Usmażyć naleśniki. Posmarować powidłami lub dżemem. Złożyć na ćwiartki.

Propozycji podania naleśników jest bez liku. Jeśli do tej pory nie eksperymentowaliście kulinarnie w ich przypadku, to gorąco do tego zachęcam! Jestem przekonana, że powyższe propozycje przepisów wam to ułatwią.

Styl.pl
Dowiedz się więcej na temat: Ewa Wachowicz | Ewa Wachowicz przepisy | naleśniki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy