Przejdź na stronę główną Interia.pl

Ewa Wachowicz: Lekki, trzydaniowy obiad

W 349. odcinku "Ewa gotuje" prowadząca program prezentuje lekki, trzydaniowy obiad.

Od czasu do czasu, chociażby przed świętami, warto nieco zwolnić, złapać oddech, a także zjeść coś lżejszego. I wcale nie oznacza to, że trzeba zrezygnować z trzydaniowego obiadu - wystarczy odpowiednio dobrać składniki i umiejętnie je przygotować.

Reklama

Jak to zrobić - zobaczymy w kolejnym odcinku programu "Ewa gotuje". Ewa Wachowicz zaczyna gotowanie od kremu z batatów, czyli pożywnej zupy na bazie słodkich ziemniaków. Na danie główne serwuje filet z piersi indyka, ugotowany z warzywami na parze, a podany z oliwą pietruszkową.

Natomiast na deser proponuje dwukolorową piankę z kakao i wanilią, którą przełoży kruchymi ciasteczkami.

Krem z batatów

Składniki

  • 3 bataty
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • kawałek imbiru
  • ½ papryczki chili
  • sok z ½ cytryny
  • sól
  • pieprz
  • do podania: jogurt naturalny i natka pietruszki

Przygotowanie:

Warzywa korzeniowe obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej, wrzucić jarzyny. Wymieszać i smażyć przez chwilę. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dorzucić posiekany czosnek. Przyprawić kurkumą i zalać wodą. Przyprawić pokrojonym w plastry imbirem. Przykryć i gotować do miękkości.

Pod koniec dorzucić posiekaną papryczkę. Doprawić solą i pieprzem. Po kilku minutach zmiksować i zakwasić sokiem z cytryny.

Na talerzu udekorować jogurtem oraz posiekaną natką pietruszki.

Zobacz cały 349. odcinek programu "Ewa gotuje"

>>Na kolejnej stronie znajdziesz przepis na herbatniki z pianką<<

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje