Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Ewa Wachowicz: Gotowanie po krakowsku

Po zimowej przerwie Ewa Wachowicz zaprasza na premierowe odcinki programu "Ewa gotuje". Prowadząca uwielbia potrawy kuchni regionalnych i lokalne przysmaki, i w ramówce wiosennej postara się pokazać ich jak najwięcej, zaczynając - jakżeby inaczej - w odcinku 352. od specjałów z Krakowa.

Gotowanie po krakowsku zaczyna się od zupy kminkowej. Jej bazą jest domowy bulion drobiowy, choć równie dobrze może to być wywar jarzynowy. Zresztą nie tylko, bowiem w wersji najprostszej zupa kminkowa robiona jest po prostu na wodzie. Wówczas to taka "zupa nic" lub jak kto woli "na gwoździu".

Reklama

A "jeść po krakowsku" to synonim jedzenia sytego i dobrego, to na danie główne Ewa Wachowicz proponuje kurczaka na bogato. Na bogato, bo faszerowany jest polędwiczką wieprzową i filetem z piersi indyka. Natomiast na deser przygotuje małdrzyki, czyli smażone na maśle placuszki z sera białego, do których poda sos z suszonych moreli i jabłka.

Zobacz cały program:

Zupa kminkowa

Składniki

  • 1½ l wywaru na kurczaku
  • kilka łyżek kminku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki

Składniki na kluseczki

  • ½ szklanki kaszy manny
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól

Przygotowanie:

Bulion przelać do garnka i zagotować. Wsypać kminek (liczba łyżek zależy od tego, jak intensywną chcemy mieć zupę). Przykryć i gotować przez 30 minut.

W tym czasie zrobić kluseczki. Miękkie masło utrzeć, wybić jajko i miksować dalej. Wsypać grysik i wymieszać robotem. Przyprawić solą i gałką muszkatołową. Odstawić na 20-25 minut, by kasza spęczniała. Po tym czasie, za pomocą łyżki, uformować kluski i ugotować je w osolonym wrzątku. Następnie zahartować w zimnej wodzie i odcedzić na sitku.

Zupę przelać przez gęste sito. Na patelni roztopić masło. Wsypać mąkę i zrobić zasmażkę. Wlać 2 chochle zupy, wymieszać i przełożyć do garnka. Zagotować i od razu podawać z kluseczkami z kaszy manny. Udekorować natką pietruszki.

>>>Na kolejnej stronie znajdziesz przepis na kurczaka na bogato oraz małdrzyki krakowskie<<<

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje