Reklama

Ekspresowe ogórki małosolne

Składniki

  • Kilogram małych twardych ogórków gruntowych,
  • niewielka laska chrzanu,
  • 2 gałązki kopru,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 i 1/2 litra wody,
  • 1 i 1/2 łyżki soli,
  • opcjonalnie: liście chrzanu

Przygotowanie:

W litrze letniej, wcześniej przegotowanej wody rozpuść łyżkę soli. Ogórki umyj i ułóż ciasno w szklanym naczyniu (na dnie powinno się wymościć je liśćmi chrzanu, ale bez tego także się obejdą).

Jeśli chcesz aby ogórki szybciej "doszły"; odetnij im nieco koniuszki. Pomiędzy ogórki wetknij obraną laskę chrzanu, koper i lekko zgniecione ząbki czosnku. Zalej wodą tak, aby każdy ogórek był całkowicie zanurzony. Przykryj i odstaw w ciepłe zacienione miejsce. Mniejsze ogórki dobre już po trzech dniach. Na grubsze poczekasz około 5 dni.

Reklama

Zobacz także:

Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy