Reklama

Egipskie falafele z ciecierzycy z ziołami

Czas przyrządzenia: 60 minut
Składniki dla: 20 sztuk

Składniki

  • 300 g ziaren ciecierzycy (namoczonej przez noc w wodzie)
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka soli
  • olej z pestek winogron do smażenia

Przygotowanie:

1. Ciecierzycę odcedź, opłucz i zmiel w maszynce razem z cebulą. Dodaj natkę pietruszki, sodę, sól i resztę przypraw. Wlej dwie łyżki wody i wszystko wymieszaj. Przykryj folią i odstaw do lodówki na pół godziny. 

2. Na dużej patelni z grubym dnem rozgrzej porcję oleju na głębokość trzech centymetrów. Nabieraj po łyżce masy i formuj w zwilżonych wodą dłoniach małe kulki. Lekko je spłaszczaj i smaż na średnim ogniu na złotobrązowo, po dwie minuty z każdej strony. Usmażone odkładaj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć je z tłuszczu. Podawaj z warzywami lub hummusem. 

Zobacz także:

Reklama
Tele Tydzień
Dowiedz się więcej na temat: kuchnia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy