Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Efektowne i niskokaloryczne tiramisu

Słodkie przysmaki wcale nie muszą być mocno kaloryczne.

Składniki

  • 24 podłużne biszkopty
  • 4 jajka
  • 500 g serka białego, kanapkowego
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 40 ml amaretto
  • 3 łyżki kakao

Sposób przygotowania:

1. Kawę zaparz w 200 ml wody i odstaw do ostygnięcia.

2. Oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem na jasny puszysty krem. Przełóż do serka i zmiksuj na gładką masę. 

3. Białka ubij na sztywną pianę. Ostrożnie mieszając, dodawaj po łyżce do masy jajeczno-serowej. Mieszaj do uzyskania gładkiego kremu. 

4. Do przestudzonej kawy wlej likier amaretto. Połowę porcji biszkoptów ostrożnie zanurzaj w kawie i wyłóż nimi prostokątną formę. Dno powinno być całkowicie przykryte. Biszkopty posyp jedną łyżką kakao i wyłóż połowę porcji kremu. Wygładź wierzch. Połóż kolejną warstwę nasączonych biszkoptów. Znów posyp łyżką kakao i wyłóż resztę kremu. Wierzch posyp pozostałym kakao.

5. Tiramisu wstaw do lodówki co najmniej na kilka godzin, do całkowitego schłodzenia.

6. Pokrój w kostki i udekoruj np. połówką świeżej truskawki i listkiem mięty. 

Zobacz także:

Reklama


Dowiedz się więcej na temat: Tiramisu

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje