Reklama

Dzień dziecka w kuchni

Naleśniki z jagodami

Jeśli masz w domu alergika, zamiast mąki pszennej użyj kukurydzianej albo ryżowej. Ta ostatnia słabo wiąże ciasto, dlatego war to wymieszać ją z mąką ziemniaczaną. Mleko zastąp wodą.

Składniki dla: 4-6

Składniki

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
  • 1 szklanka mleka 3,2 proc.
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 40 dag mrożonych jagód
  • 1 szklanka cukru
  • cukier puder do dekoracji
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

1. Owoce rozmrozić i przełożyć do rondla, postawić na słabym ogniu. Kiedy woda odparuje, dosypać cukier, gotować dalej, aż do zgęstnienia. Owoce należy nieustannie mieszać, bo lubią się przypalać. Gotowy dżem odstawić do ostygnięcia.

2. Jajka sparzyć, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka zmiksować z mlekiem, wodą, mąką, cukrem waniliowym i cukrem pudrem, wymieszać z białkami. Z ciasta smażyć złociste naleśniki na rozgrzanym oleju.

Reklama

3. Gotowe placki układać jeden na drugim, przekładając je przygotowanym wcześniej dżemem jagodowym. Dzieci lubią słodkie, więc można każdą warstwę posypać cukrem pudrem, a górę oprószyć obficiej. Jeśli puder się zbrylił, przesiać przez sitko.

Burrito z kurczakiem i fasolą

Mięso natrzyj przyprawami dzień wcześniej. Będzie miało bardziej wyrazisty smak, jeśli dodasz czosnek. Burrito podaj z dipem z awokado.


Składniki dla: 4

Składniki

  • 4 duże placki do tortilli
  • 35 dag piersi z kurczaka
  • 1 woreczek ryżu
  • 1 mała cebula
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 papryka
  • 1 duży pomidor
  • 20 dag utartego sera żółtego
  • sól, pieprz, papryka, chili, oregano
  • listki kolendry
  • oliwa

1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na nieduże kawałki, oprószyć solą, pieprzem, papryką, oregano, podsmażyć na złoto na 2-3 łyżkach oliwy, odłożyć.

2. Ryż przygotować według przepisu na opakowaniu.

3. Pomidora, paprykę i cebulę umyć, pokroić w drobną kostkę, wymieszać z wystudzonym ryżem, dodać fasolę odsączoną z zalewy, doprawić do smaku. 4Na tortillach rozłożyć farsz, kawałki kurczaka, posypać utartym serem, zwinąć w tubę, spiąć wykałaczkami, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC na ok. 5-7 minut. Przed podaniem posypać kolendrą.

Puszyste minipizze

Pizze można udekorować świeżą bazylią. Oprócz pomidorków możesz ułożyć kawałki szynki, salami albo plasterki świeżych pieczarek.

Składniki dla: 4-6

Składniki Ciasto

  • 20 dag mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 150 ml mleka 3,2 proc.
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki octu winnego
  • sól

Składniki Farsz

  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 25 dag pomidorków cherry
  • 150 dag tartej mozzarelli
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • suszone zioła włoskie
  • oliwa do smażenia


1. Mąkę wymieszać z cukrem, drożdżami, oliwą, octem, jajkiem i ciepłym mlekiem, zagnieść ciasto, zwinąć w kulkę, przykryć ściereczką.

2. Ciasto odstawić na ok. 50 minut, w tym czasie przygotować sos. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, podsmażyć obraną i posiekaną cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodać pomidory z puszki, poddusić, doprawić solą i ziołami, zmiksować.

3. Ciasto podzielić na części, każdą rozwałkować na małe placki, posmarować sosem, posypać serem, ułożyć połówki pomidorków. Piec 15-20 min w temp. 175ºC.

Spaghetti bolognese

Smak sosu pomidorowego wzbogacą podsmażone na oliwie warzywa, np. marchew drobno utarta, seler naciowy pokrojony w kostkę albo talarki zielonych lub czarnych oliwek.


Składniki dla: 4

Składniki

  • 25 dag makaronu spaghetti
  • 50 dag mielonego mięsa
  • 1 cebula
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • sól, pieprz, mieszanka suszonych włoskich ziół, cukier
  • listki świeżej bazylii
  • oliwa

1. Mięso przysmażyć na 2-3 łyżkach oliwy. Cebulę oczyścić, posiekać, podsmażyć na osobnej patelni na 2 łyżkach oliwy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać pomidory z puszki, podsmażyć, dodać koncentrat, bulion, przyprawy, zioła, szczyptę cukru. Wymieszać z mięsem i dusić ok. 15 min razem.

2. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić. Wymieszać z gorącym sosem, posypać parmezanem, udekorować bazylią.

Chrupiące placuszki z cukinii

Placuszki podawaj z keczupem, sosem tysiąca wysp albo śmietaną. Są też tacy, którzy uwielbiają je z musem jabłkowym.

Składniki na 4-6 porcji:


Składniki

  • 1 kg cukinii
  • 1 duża marchewka
  • po 1/2 szklanki mąki, utartego żółtego sera i łuskanych pestek słonecznika lub dyni
  • 6 łyżek mleka
  • 1 jajko
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

1. Mąkę zmiksować z mlekiem, jajkiem i szczyptą soli. Cukinie umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć. Marchew umyć, obrać i też zetrzeć. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać.

2. Warzywa dodać do ciasta, dosypać pestki, wymieszać z wiórkami żółtego sera i przyprawami. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dosypać mąki, jeśli za gęste - dolać wody lub mleka.

3. Smażyć na złoto nieduże placuszki na dobrze rozgrzanym oleju. Gotowe odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Kurczak jak z restauracji

Dzieciom takiego kurczaka podawaj z frytkami i keczupem. Dorosłym - z ostrym sosem pomidorowym lub czosnkowym.


Składniki

  • 8 podudzi z kurczaka
  • po 1/2 szklanki mąki pszennej i kukurydzianej
  • 1/2 szklanki mleka 3,2 proc.
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól, papryka, czosnek granulowany, pieprz cayenne
  • olej do głębokiego smażenia

1. Mięso umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami, odstawić na godzinę do lodówki.

2. Połowę mąki pszennej, całą kukurydzianą i proszek zmiksować z mlekiem, jajkiem i szczyptą soli. Każdą pałkę dokładnie zanurzyć w cieście, oprószyć dodatkowo mąką, smażyć w głębokim i dobrze rozgrzanym tłuszczu ok. 5 minut, odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama