Reklama

Reklama

Dżem jeżynowy z lawendą

Tajemnicą cudownych właściwości jagód i jeżyn jest ich granatowy kolor. Tę barwę nadają im antocyjany oraz fenole. Związki te m.in. pochłaniają szkodliwe promienie słoneczne – dlatego latem powinniśmy te owoce jeść codziennie

Składniki

  • 1 kg jeżyn
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka świeżych kwiatów lawendy albo 5 gałązek świeżej lawendy
  • sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Umyte i oczyszczone owoce wraz z lawendą włóż do garnka z grubym dnem. Zasyp cukrem i zagotuj. Zmniejsz ogień i smaż powoli do pożądanej konsystencji (ok. 30 minut). Pod koniec smażenia dodaj sok z cytryny. Lawenda oddała aromat, więc wyjmij gałązki (jeżeli dodałaś ją w takiej postaci). 

2. Jeśli dżem będzie za mało słodki, dodaj cukier (nasze babcie na 1 kg owoców dodawały 1/2 kg cukru) i jeszcze chwilę podsmaż. 

3. Gorący dżem przełóż do wyparzonych i suchych słoików. Zakręć i odwróć do góry dnem.

Zobacz także:

Tele Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje