Przejdź na stronę główną Interia.pl

Dżem czereśniowo-agrestowy

Te pyszne owoce są zasadotwórcze, czyli odkwaszają organizm.

Składniki

  • 50 dag wydrylowanych czereśni
  • 25 dag zielonego agrestu
  • 25 dag cukru

1. Owoce umyj. Czereśnie wydryluj, z agrestu odetnij szypułki i resztki kielichów.
2. Agrest zmiksuj, wymieszaj z cukrem, zagotuj. Wrzuć czereśnie i smaż, aż masa zgęstnieje i zrobi się szklista. Możesz smażenie rozłożyć na dwie tury: odstaw po częściowym usmażeniu, przestudź i ponownie smaż.

Reklama

3. Gorący dżem włóż do wyparzonych słoików, pasteryzuj około 15 minut. Ważne: czereśnie nie są bogate w pektyny. Dlatego, aby uzyskać odpowiednią konsystencję dżemu, warto połączyć je z innymi owocami lub smażyć tak długo, aż odpowiednio zgęstnieją. Można też dodać sok z cytryny.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje