Reklama

Dżem borówkowy z miodem

To co najzdrowsze w borówkach, miodzie, orzechach włoskich oraz soku z cytryny możesz zachować w dżemie borówkowym. Jego cenne składniki przydadzą się jesienią i zimą - dżem jest doskonały na przeziębienie oraz poprawę apetytu. Aby przetrwał jak najdłużej, nie oblizuj łyżki podczas jego przygotowywania, a słoiki - dobrze wyparz!

Składniki

  • 30 dag łuskanych orzechów włoskich
  • 1 litr miodu
  • 1 kg borówek amerykańskich
  • sok z 2-3 cytryn

1. Orzechy włoskie wymoczyć przez 30 minut w gorącej wodzie, następnie odcedzić i osuszyć papierowym ręcznikiem, drobno zmielić. 

2. Borówki przerzucić do miski z wodą, starannie płukać, aż woda będzie pozbawiona liści i zanieczyszczeń. Połączyć z miodem ogrzanym do temperatury 40°C, orzechami i przecedzonym sokiem z cytryn. Wszystko wymieszać. 

3. Jeszcze ciepły dżem borówkowy rozlać do wcześniej wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić, pasteryzować w piekarniku w 40°C ok. 30 min.

Zobacz także:

Reklama
Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy