Reklama

Reklama

Dyniowe ciasto z korzennymi przyprawami i białą czekoladą

Aksamitne, wilgotne ciasto dyniowe z białą czekoladą. Palce lizać!

Składniki

  • dynia hokkaido
  • 225 g mąki pszennej
  • 220 g cukru
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 pomarańcza
  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • szczypty: cynamonu, soli, imbiru
  • laskę wanilii
  • owoc granatu
  • mięta

Sposób przygotowania:

Reklama

Kroimy dynię na kawałki i pieczemy w 170 C przez ok 50 min , miksujemy na mus. W rondlu roztapiamy masło z cukrem, do rozpuszczenia i odstawiamy do wystudzenia. Przesiewamy mąkę łączymy z sodą, proszkiem do pieczenia, solą i przyprawami. Łączymy partiami z musem z dyni. Tak samo z masłem z cukrem. Ścieramy skórkę z wyparzonej pomarańczy i dodajemy do masy. Żółtka oddzielamy od białek, dodajemy i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z całą masą. Ciasto przekładamy do formy nasmarowanej masłem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 35 minut w 180 C, po 35 minutach, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się nie przykleja. Jeżeli nie - jest gotowe! Rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej i dekorujemy nią ciasto z wierzchu. Co teraz? Zjadamy!

Dowiedz się więcej na temat: ciasto z dyni | Ciasto dyniowe z czekoladą

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje