Przejdź na stronę główną Interia.pl

Dynia z kurczakiem po arabsku

Kurczaka przed smażeniem można podsypać mąką, ziemniaczaną lub pszenną, wówczas potrawa będzie bardziej gęsta. Danie podawać z pieczywem, makaronem lub z ryżem.


Składniki dla: 6-8

Składniki

  • 1 duża dynia hokkaido
  • 60 dag piersi kurczaka
  • 10 dag suszonych moreli
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 2 czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka pasty pomidorowej
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • po 1 łyżeczce przyprawy arabskiej harissa i kminu rzymskiego
  • sól, pieprz, chili, cynamon
  • kilka gałązek kolendry do dekoracji

Reklama

1. Dynię pokroić w kostkę, mięso w plasterki, cebulę w piórka, czosnek posiekać, morele przekroić na pół.

2. Pokrojonego kurczaka smażyć na oleju ok. 4 minuty, przyprawić solą i pieprzem, przełożyć do miski.

3. Dynię smażyć przez 3 minuty na 1 łyżce oleju. Dodać cebulę i czosnek, smażyć jeszcze 1 minutę. Posypać cukrem, karmelizować 2 minuty. Dodać pastę pomidorową, przyprawę, kmin, szczyptę cynamonu i chili, dusić pod przykryciem 3 minuty. Wlać bulion, gotować na małym ogniu 5 minut.

4. Do dyni dodać usmażone kawałki kurczaka i morele, zagotować. Podawać udekorowane listkami kolendry.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje