Przejdź na stronę główną Interia.pl

Dynia na słono i słodko

Słusznie nazywana jest królową jesieni. Zawiera mnóstwo składników odżywczych i ma niewiele kalorii. Dynia jest pyszna w potrawach i deserach!

Lasagne z szynką, szałwią i ricottą

Składniki

  • 1 kg dyni ze skórą
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 8 płatów makaronu lasagne
  • 30 g masła
  • 1/3 szklanka listków szałwii
  • 130 g ricotty
  • 30 g tartego parmezanu
  • 2 łyżki passaty pomidorowej
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 40 g szynki parmeńskiej
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

1. Rozgrzej piekarnik do  200 st. C. Dynię umyj i pokrój razem ze skórą na cztery kawałki. Posmaruj je oliwą z oliwek, ułóż na blasze do pieczenia i wstaw  do piekarnika na 30 minut.

Reklama

2. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Włóż do niej płaty lasagne i po 30 sekundach wyłów je łyżką cedzakową. Ułóż na  blacie lub ściereczce kuchennej obok siebie, żeby się nie skleiły.

3. Na patelni roztop połowę masła i wrzuć szałwię. Smaż na małym ogniu przez około minutę, aż listki będą chrupiące. Wtedy dodaj resztę masła i po minucie odstaw. Wybierz listki i odłóż je na bok.

4. Z dyni usuń pestki i wybierz miąższ. Pokrój go w kostkę  i dopraw papryką, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Delikatnie połącz z passatą, ricottą,  parmezanem i śmietanką  (wcześniej odłóż w kubeczku  1 łyżkę parmezanu i śmietanki).

5. Naczynie żaroodporne  posmaruj masłem. Dno i boki  wyłóż płatami lasagne. Rozprowadź na nich połowę nadzienia dyniowego i wyłóż część  pokrojonej szynki oraz masło.

6. Nałóż kolejną warstwę płatów lasagne, resztę nadzienia  dyniowego, szynkę i listki szałwii.  Polej śmietanką z parmezanem.

7. Wstaw lasagne do piekarnika  i piecz ok. 20 minut w 200 st. C.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje