Reklama

Dynia marynowana z goździkami

Smakuje równie dobrze na słodko, jak i na wytrawnie. Do zapiekania, gotowania i marynowania najlepiej nada się odmiana hokkaido

Składniki

  • dynia – dowolna ilość
  • sól
  • 1 szklanka octu 10 proc.
  • ok. 15 sztuk goździków
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 10-15 czubatych łyżek cukru (dynia musi być słodko-kwaśna)
  • 6 szklanek wody

Sposób przygotowania:

1. Dynię obierz ze skóry i wybierz pestki. Miąższ pokrój w kostkę lub w nieduże kawałki. W dużym garnku zagotuj wodę i lekko ją posól. Kiedy zacznie wrzeć, włóż pokrojoną dynię, zagotuj i natychmiast wyjmij łyżką cedzakową. Przełóż do wyparzonych słoików 

2. Przygotuj zalewę: wodę zagotuj z octem, cukrem, goździkami oraz zielem angielskim. Gorącą zalej dynię w słoikach. Upewnij się, że w każdym słoiku są 1-2 goździki. 

3. Słoiki szczelnie zakręć i ustaw do góry dnem na podwójnie złożonej ściereczce. Zostaw tak do ostygnięcia. Nie pasteryzuj. 

Reklama

Zobacz także:


Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy