Reklama

Reklama

Dynia faszerowana mięsem

Przepisy na dania z tym warzywem to nie tylko pomysły na rozgrzewające zupy. Mamy dla Was inspiracje na koniec lata!

Składniki

  • 2 dynie
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 dag mięsa mielonego
  • cebula
  • 10 dag boczku
  • 2 łyżki oliwy
  • marchewka
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Dynie przekrój wzdłuż i usuń łyżką pestki. Oczyszczone ułóż cięciem do dołu w wysmarowanej tłuszczem brytfannie i podlej niewielką ilością wody. Piecz w nagrzanym piekarniku w temp. 180°C przez ok. 30 minut. 

2. Boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni. Dodaj posiekaną cebulę, marchewkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmaż. Na drugiej patelni podgrzej oliwę i wrzuć mięso. Dopraw solą i pieprzem. Duś przez 10 minut. Pod koniec dodaj pietruszkę i wymieszaj z boczkiem. 

3. Dynie wyjmij z brytfanny i osusz. Napełnij je masą mięsną i ułóż w brytfance. Zapiekaj w temp. 180°C przez 15 minut.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje