Reklama

Dynia do chleba

W jednej z restauracji, którą otwierałam chciałam zrobić coś nietypowego jako dodatek do chleba, który dostajesz na początek. W gastronomicznym slangu takie coś nazywa się czekadełkiem. Ono bowiem ma zaostrzyć apetyt i dać kuchni chwilkę czasu na przygotowanie zamówionych dań. Wpadłam na zrobienie grubej kromki chleba na zakwasie z mocną, lekko gorzkawą skórką z masłem i sałatką z zieleniny i pestek. Oto efekt tych eksperymentów.- Pisze Lara Gessler w swojej najnowszej książce.

Składniki

  • 50 g zielonych pestek dyni
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • Mielona sól morska
  • Pęczek pietruszki
  • Pęczek mięty
  • 1/2 pęczku kolendry
  • Skórka otarta z 1 limonki
  • Czerwony pieprz
  • 1 łyżeczka wędzonej, hiszpańskiej
  • papryki
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 szalotki w kostkę
  • lub 1/2 łyżeczki suszonego czosnku (opcjonalnie)
  • 60 g masła 82% miękkie
  • 4 kromki dobrego chleba na zakwasie

Sposób przygotowania:

Podpraż pestki na suchej patelni z dodatkiem cukru i soli ( i czosnku,jeśli go dodajesz). Przesyp do miseczki do przestygnięcia.Do większej miski wrzuć posiekaną drobno pietruszkę, miętę, kolendrę,skórkę z limonki i szalotkę (jeśli jej używasz). Wymieszaj. Do miseczki z pestkami dodaj kumin i czerwony pieprz.Kromki posmaruj grubo masłem i odciśnij je maślaną stroną w natkach,tworząc gruby zielony dywan. Zrób to samo z każdą kromką i obsyp mieszanką pestek i przypraw.

Przepis pochodzi z książki "Orzechy i pestki" autorstwa Lary Gessler

Reklama


Zobacz także:

Fragment książki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy