Reklama

Duszony kurczak w stylu korma

Korma to rodzaj bardzo aromatycznego curry, przygotowywanego na bazie jogurtu, najczęściej z kurczakiem lub w wersji wegetariańskiej. Wywodzi się z kuchni indyjskiej.

Składniki

  • 75 dag filetów z kurczaka
  • 1 pęczek czerwonych dymek ze szczypiorkiem
  • 2 dag świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 listek laurowy
  • 20 dag śmietany kremówki
  • 2 pojemniki (po 15 dag) gęstego jogurtu
  • 5 dag śmietanki kokosowej (sklepy internetowe i typu „kuchnie świata”)
  • 125 ml bulionu drobiowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • pieprz
  • sól
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • 1/2 pęczka kolendry

Przygotowanie:

Filety z kurczaka opłukać, osuszyć, pokroić w dość grubą kostkę. Dymki oczyścić, odciąć szczypiorek, a cebulki pokroić na cienkie cząstki. Czosnek obrać, drobno posiekać. Imbir obrać, drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej. Włożyć kawałeczki kurczaka i, mieszając, smażyć je, aż ładnie się zrumienią. Dołożyć dymki, imbir i czosnek. Chwilę razem przesmażyć. Posypać łyżeczką kurkumy. Dodać listek laurowy. Smażyć 1-2 minuty na dużym płomieniu.

Następnie wlać śmietanę kremówkę, jogurt oraz śmietankę kokosową. Wsypać słodką paprykę i chili. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Zmniejszyć płomień, dusić około 15 minut. Pod koniec duszenia ponownie przyprawić. Usunąć listek laurowy. Szczypiorek z dymek oraz kolendrę grubo posiekać, posypać nim gotowe danie. Oprószyć je pozostałą łyżeczką kurkumy.

Reklama

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy