Przejdź na stronę główną Interia.pl

Duszona kapusta ze smażonymi pierogami

Zaskocz pomysłem.

Składniki

  • główka kapusty
  • pęczek koperku
  • liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • cebula
  • 2 łyżki mąki
  • pieprz
  • sól
  • szczypta chili
  • kilka pieczonych pierogów z mięsem

Kapustę oczyść i drobno poszatkuj. Przełóż do garnka i zalej 2 szklankami wody. Następnie dodaj trochę soli i gotuj przez 10 minut, co jakiś czas mieszając.

Reklama

Na głębokiej patelni rozgrzej olej, wrzuć posiekaną cebulę i zeszklij. Wsyp mąkę i chwilę podsmaż. Dodaj kapustę razem z wodą i dokładnie wymieszaj.

Wrzuć przyprawy - liść laurowy, ziele angielskie. Całość duś przez około 15 minut. Po częściowym odparowaniu płynu kapustę przykryj i od czasu do czasu mieszaj, aby się nie przypaliła.

Pod koniec duszenia dopraw ją do smaku solą, pieprzem, szczyptą chili oraz sokiem z cytryny. Na sam koniec dodaj drobno posiekany koperek.

Kapustę wyłóż na talerze. Na wierzchu ułóż przesmażone na złoty kolor pierogi z mięsem (możesz je posypać podsmażonymi kawałkami boczku).

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje