Reklama

Duszona brukselka z pomidorami

Zielono-czerwone połączenie brukselki i pomidorów bardzo dobrze się prezentuje i może być doskonałym dodatkiem do dań na ciepło.

Składniki

  • 300 g brukselki
  • dwie marchwie
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 duża cebula
  • 4 pomidory
  • 1 szklanka soku pomidorowego
  • 50 g żółtego sera
  • sól i pieprz
  • szczypta suszonej bazylii i oregano
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Umyj i oczyść brukselkę. Obierz marchew, pietruszkę i cebulę - pokrój je w kostkę. Umyj pomidory, sparz wrzątkiem i obierz ze skóry. Posiekaj. 

Na patelni rozgrzej masło. Podsmaż cebulę, marchew, pietruszkę i pokrojoną brukselkę. 

Gdy warzywa się zarumienią, dodaj pomidory, a po 10 min. wlej sok pomidorowy. Wszystko duś przez kwadrans, dopraw solą i ziołami. Posyp potrawę tartym żółtym serem. 

Zobacz także:

Tele Tydzień
Dowiedz się więcej na temat: brukselka | pomidory | ser
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy