Reklama

Reklama

Drożdżówka z konfiturą malinową

Puszysta, idealna do kawy i przede wszystkim bez konserwantów. Poznaj przepis na domową drożdżówkę, która wyśmienicie będzie smakować w połączeniu z poranną kawą.

Składniki

  • 300 g mąki
  • 25 g drożdży
  • ¼ szklanki cukru
  • ½ szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • ¼ kostki masła
  • dżem lub konfitura malinowa
  • cukier puder do dekoracji

Przepis pochodzi z 343. odcinka programu "Ewa gotuje".

Reklama

Sposób przygotowania:

Drożdże wkruszyć do miski. Wsypać łyżkę cukru oraz łyżkę mąki. Wlać 3-4 łyżki ciepłego mleka. Wymieszać, przykryć i zostawić w ciepłym miejscu na 20-25 minut.

Po tym czasie przełożyć do misy robota. Wsypać mąkę i cukier. Wybić jajko, posolić, wlać ciepłe mleko oraz roztopione i wystudzone masło. Zamknąć i wyrobić. Pod przykryciem odstawić na godzinę - do wyrośnięcia.

Stolnicę obficie posypać mąką. Na deskę wyłożyć ciasto, posypać jeszcze mąką i rozwałkować. Posmarować dżemem lub konfiturą, zostawiając jeden brzeg czysty (2-3 cm). Zwinąć roladę - w ten sposób, by kawałek bez dżemu był na końcu. Pokroić na 3-centymetrowe walce. Ułożyć w tortownicy i odstawić na 15-20 minut.

Piec przez 40-45 minut w temp. 180 st. C. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Przekaż 1% na Fundację Polsat rozliczając PIT TUTAJ >>>

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje