Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Drożdżowe ślimaczki

Słodkie, soczyste, kolorowe... Skuś się na porcję pysznego ciasta ze śliwkami.

Składniki na ciasto

  • 420 g mąki pszennej
  • 70 g cukru
  • 100 g roztopionej margaryny lub masła
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 3 żółtka
  • 20 g świeżych drożdży

Składniki na nadzienie

  • 150 g mielonych orzechów włoskich
  • 50 ml śmietanki kremówki 30 proc.
  • 1 jajko
  • 14-16 śliwek

Składniki na kruszonkę

  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 60 g roztopionej margaryny lub masła
  • ½ łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

1. Do pokruszonych drożdży wlej połowę mleka. Dodaj 1 łyżkę cukru i 4 łyżki mąki, wymieszaj. Przykryj i odstaw na ok. 15 min. Do przesianej mąki dodaj pozostałe składniki i wyrośnięty rozczyn. Zagnieć ciasto. Włóż je do miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 60-90 min, by wyrosło. 

2. Z podanych składników przygotuj kruszonkę. Orzechy wymieszaj ze śmietanką i jajkiem. Śliwki pokrój w kostkę. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 45x35 cm. Ciasto posmaruj masą orzechową i rozłóż śliwki. Zwiń w roladę. Pokrój w plastry po ok. 2,5 cm. Ślimaczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (zachowując odstępy). Wierzch każdego posyp kruszonką. Przykryj i odstaw na ok. 20 min. Piecz ok. 20 min w temp. 180°C.

Zobacz także:

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje