Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Drożdżowe ślimaczki

Czas przyrządzenia: 30 minut + czas oczekiwania

Składniki

  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 50 g roztopionego masła
  • 25 g świeżych drożdży
  • ¾ szklanki ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 1 kg brzoskwiń lub moreli
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1-2 łyżki cukru

Przygotowanie:

1. Do miseczki wkrusz drożdże. Dodaj 1 łyżkę cukru oraz ¼ szklanki mleka, wymieszaj. Wsyp 3 łyżki mąki, dokładnie wymieszaj, by nie było grudek. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 20 min. 

2. Do przesianej mąki dodaj pozostały cukier, mleko, jajko, wyrośnięty rozczyn oraz wystudzony tłuszcz. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Włóż je do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 60-90 min, by wyrosło.

3. Brzoskwinie natnij w kilku miejscach ostrym nożem. Włóż do miski, zalej wrzącą wodą. Odstaw na 2-3 min. Wyjmij z wody, gdy wystygną - usuń skórki i pestki. Owoce pokrój w kostkę. Wymieszaj z cukrem i mąką ziemniaczaną.

4. Ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 5 mm. Rozłóż owoce zostawiając wolne ok. 2 cm brzegu. Zwiń wzdłuż dłuższego boku. Potnij na kawałki po ok. 2 cm. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj i odstaw na ok. 20 min. Piecz 25 min w temp. 180°C. Oprósz cukrem pudrem. 
Zobacz także:

Reklama


Dowiedz się więcej na temat: wypieki | przepisy | brzoskwinie | morele | drożdże

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje