Reklama

Reklama

Drożdżowe ślimaczki

Jedna sztuka kosztuje zaledwie złotówkę. Idealne na drugie śniadanie dla dzieci.

Składniki na 12 sztuk

Reklama

Na ciasto: 50 dag mąki pszennej, 1 opakowanie suszonych drożdży (7 g), 7 dag cukru, 10 dag roztopionej margaryny, 250 ml letniego mleka, 1 jajko

Na nadzienie: 25 dag twarogu (zmielonego), 1 żółtko, 1 łyżka miękkiego masła, 3 łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka cukru wanilinowego, 30 dag truskawek

Przygotowanie

Mąkę przesiej na stolnicę lub blat. Do miski wlej mleko, dodaj margarynę, cukier, jajko oraz drożdże, całość zmiksuj. Dodaj do mąki, wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 60 min, by wyrosło. 

Do miski włóż twaróg, dodaj żółtko,masło, cukier puder oraz cukier wanilinowy,wymieszaj. Truskawki umyj,osusz, usuń szypułki i pokrój na mniejsze kawałki. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o wymiarach ok. 30x40 cm. Posmaruj masą serową, na wierzchu rozłóż pokrojone truskawki. Ciasto zwiń wzdłuż dłuższego boku, formując roladę. Ostrym nożem pokrój na 12 kawałków. Ułóż je w blasze wyłożonej papierem do pieczenia, jeden obok drugiego, przykryj i odstaw na 30 min. Piecz ok. 30 min w temp. 180°C.

23/2016 Świat i Ludzie

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje