Przejdź na stronę główną Interia.pl

Drożdżowe pieczone pierożki

Doskonały zamiennik dla tradycyjnych pierogów.

Składniki

  • 420 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 225 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 i ½ łyżki oleju
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 300 g pieczarek
  • 1 papryka czerwona
  • ½ szklanki kukurydzy konserwowej
  • 100 g startego żółtego sera
  • 5 łyżek keczupu
  • olej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Reklama

Do pokruszonych drożdży dodaj cukier oraz 25 ml wody, wymieszaj. Do przesianej mąki dodaj sól, olej, pozostałą wodę oraz rozpuszczone drożdże. Zagnieć ciasto. Przełóż do miski, przykryj, odstaw w ciepłe miejsce na ok. 90 min , by wyrosło. 

Umyte mięso pokrój w kostkę, oprósz solą oraz pieprzem. Pieczarki opłucz, pokrój w plasterki. Z papryki usuń gniazda nasienne, opłucz, pokrój w kostkę. Na 2 łyżkach oleju przesmaż mięso. Przełóż do miseczki. 

Na tej samej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, wrzuć pieczarki i duś , aż odparuje cały płyn. Wystudzone pieczarki wymieszaj z mięsem, pieczarkami, kukurydzą oraz papryką. Dopraw solą i pieprzem. 

Wyrośnięte ciasto podziel na 5 części. Każdą rozwałkuj na koło. Posmaruj keczupem, rozłóż farsz i posyp serem. Złóż na pół, mocno sklej brzegi. Ułóż na blasze wyłożonej papierem od pieczenia. Przykryj ściereczką, odłóż na ok. 20 min. 

Piecz 25-30 min w temperaturze 200°C.

Zobacz także: 

Dowiedz się więcej na temat: Pierożki | pierogi drożdżowe | pieczone pierogi | Styl.pl | kurczak

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje