Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Drożdżowe bułeczki z migdałami

Przepis na domowe drożdżówki. Idealne na drugie śniadanie.

Składniki

  • 750 ml mleka
  • 500 g mąki
  • 42 g świeżych drożdży
  • 175 g cukru
  • 175 g masła
  • jajo
  • 75 g płatków migdałowych
  • opakowanie budyniu waniliowego
  • szczypta soli

1. Podgrzewamy 100 ml mleka, do którego rozkruszamy drożdże i dodajemy 50 g cukru, odstawiamy. Rozpuszczamy 75 g masła i łączymy ze 150 ml mleka. Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy mleko z drożdżami, mleko z masłem, jajo, szczyptę soli i wyrabiamy na gładkie ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut. 

Reklama

2. Zagotowujemy 400 ml mleka. Budyń mieszamy ze 100 ml mleka i 50 g cukru, dodajemy do gorącego mleka, gotujemy minutę, dwie, mieszając. 

3. Roztapiamy 50 g masła, studzimy. Ciasto wykładamy z miski, podsypujemy mąką i formujemy rulon, który obtaczamy w rozpuszczonym maśle. Ciasto kroimy na 10 plastrów. Blachy wykładamy papierem do pieczenia. Układamy plastry ciasta, w których robimy wgłębienia i wypełniamy je budyniem. Pieczemy 15 minut w 200º C. Rozpuszczamy 25 g masła i smarujemy ostudzone ciastka. 

Zobacz także:






Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje