Reklama

Reklama

Drożdżowa pikanteria

Jeżeli masz ochotę na przekąskę między posiłkami to idealny przepis dla ciebie i twoich bliskich.

Czas przyrządzenia: 20
Składniki dla: 8

Składniki

  • 200 g czerstwego pieczywa, np. bagietki lub kajzerek
  • 500 ml mleka
  • 3 jajka
  • 40 g startego sera typu parmezan
  • 100 g szynki
  • 20 zielonych oliwek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub olej, np. słonecznikowy lub rzepakowy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Pieczywo pokrój w kostkę i zalej mlekiem. Odstaw na ok. 1 godz., od czasu do czasu mieszając. Szynkę pokrój w kostkę. Oliwki osącz z zalewy, pokrój w talarki. 

Do miski z pieczywem dodaj rozmącone jajka, starty ser, olej, szynkę oraz oliwki. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Podłużną foremkę (keksówkę) posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. 

Wlej ciasto. Piecz około 50 min w temperaturze 180°C. Podawaj pokrojone w plastry lub w kostkę. 

Rada: Do ciasta można podać różne dipy. Ognisty: wymieszaj po 3 łyżki ostrego keczupu i koncentratu pomidorowego oraz 2 bardzo drobno pokrojone papryczki piri-piri. Dopraw solą, pieprzem, ostrą papryką i imbirem. Serowy: na patelnię wrzuć dużą kostkę serka topionego. Dodaj 3 łyżeczki startego sera żółtego, 2-3 łyżki mleka oraz ½ łyżeczki suszonego oregano. Podgrzewaj, aż 

Zobacz także:

Dowiedz się więcej na temat: ciasto | oliwki | przyprawy

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje