Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Dorsz z pieca na pikantnie

Ryba i mięso drobiowe pieczone w pergaminie lub aluminiowej folii są niezwykle smaczne i soczyste.

Składniki

  • 100 g (1 woreczek) brązowego ryżu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • ok. 500 g filetów z dorsza
  • suszony tymianek
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • 4 łyżki ajvaru ze słoiczka (pasty z pieczonej papryki)
  • ewentualnie szczypta chili
  • 1 pomarańczowa papryka
  • 1 pomidor
  • 1 cytryna
  • świeży tymianek

1. Ryż ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Odcedź, wsyp do rondelka i wymieszaj z sosem sojowym. Filety rybne oprósz solą, pieprzem, suszonym tymiankiem i wysmaruj oliwą. Pomidor i cytrynę pokrój w plasterki. Paprykę rozkrój, oczyść z pestek i pokrój w paseczki. 

2. Przygotuj 4 większe kawałki papieru do pieczenia. Na jednej połowie każdego arkusza ułóż porcję ryżu, a na nim kawałek ryby i posmaruj ajvarem (ewentualnie wymieszanym z chili dla większej pikanterii). Na wierzchu rozłóż paprykę, plastry pomidora i cytryny. Oprósz solą i pieprzem, posyp tymiankiem i skrop oliwą. 

3. Ostrożnie zawiń paczuszki i ułóż je na dużej blaszce. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piecz 20 minut.

Zobacz także:

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje