Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Domowy falafel

Jeśli przez pewien czas nie wychodzisz z domu, sięgnij do spiżarni i skorzystaj z półproduktów. Przygotuj smaczne i sycące falafele.

Składniki

  • 300 g suchej ciecierzycy namoczonej przez noc
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki suszonej kolendry
  • łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki papryki mielonej
  • 1/2 łyżeczki chili
  • łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Cebulę obierz i pokrój na duże kawałki. 

2. Ciecierzycę odcedź, opłucz na sicie pod bieżącą wodą i zmiel w maszynce do mielenia razem z cebulą. 

3. Na patelnię wysyp kmin rzymski, ziarna kolendry, kardamon, cynamon, chili i paprykę. Praż chwilę, mieszając, aż przyprawy zaczną pachnieć. Dodaj je do masy razem z sodą, solą, kolendrą i natką pietruszki. 

4. Dodaj 2-3 łyżki wody i wszystko dokładnie Przygotuj wymieszaj. Przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw do lodówki na pół godziny. 

5. W dużej patelni z grubym dnem rozgrzej sporo oleju. Nabieraj po łyżce masy i formuj małe, lekko spłaszczone kulki. Dokładnie je ściśnij, gdyż w przeciwnym wypadku będą się rozpadać. 

6. Uformowane falafele wrzucaj na gorący olej i smaż po 2-3 minuty z obu stron. Odkładaj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Podawaj z sosem jogurtowym.

Sposób przygotowania:


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje