Reklama

Reklama

Domowy chleb

Moda na pieczenie chleba trwa. Jest wiele przepisów, ale ten zawsze się udaje.

Składniki dla: 10

Składniki

  • 360 g kaszy jaglanej (suchej)
  • 180 g mąki ziemniaczanej
  • 240 g kefiru
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • ½ łyżeczki soli
  • 30 g roztopionego masła
  • 120 g ciepłej wody

Przygotowanie: 

Kaszę zmiel w blenderze lub młynku, by powstała mąka. Do miski wsyp mąkę ziemniaczaną, mąkę jaglaną oraz sól, wymieszaj. Do rondelka wlej kefir, podgrzej. Odlej ½ szklanki i dodaj do niej drożdże oraz 2 łyżki mąki; wymieszaj. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 10 min. 

Do miski z mąką dodaj wyrośnięty rozczyn, pozostały kefir, miód, wodę oraz przestudzone masło. Wymieszaj łyżką lub zmiksuj, by powstało jednolite ciasto. Foremkę (keksówkę) wyłóż papierem do pieczenia. 

Włóż ciasto. Przykryj i odstaw na ok. 40 min, by wyrosło. Piecz 30-40 min w temp. 180°C do tzw. suchego patyczka.

Zobacz także: 

Dowiedz się więcej na temat: chleb

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje