Przejdź na stronę główną Interia.pl

Domowe pesto

Zrobisz je szybko, a w lodówce przechowasz nawet kilka tygodni. Stanie się nieodzownym dodatkiem do ulubionych dań.

Najpopularniejsze pesto opiera się na bazie bazylii i orzeszkach i serze parmezan. Ale jego rodzajów jest znacznie więcej. My proponujemy pesto czerwone, czarne, oliwkowe a także polskie - pietruszkowe.

Reklama

Gotowa pasta będzie idealnym dodatkiem do tostowego pieczywa, makaronu, grillowanych mięs oraz chipsów i krakersów. Robiąc je samodzielnie będziesz mieć natomiast pewność, że są w nim wyłącznie dobre, naturalne składniki. 

Zielone pesto klasyczne

Składniki: pęczek świeżej bazylii, garść orzeszków pinii, 5-8 dag parmezanu, mała szczypta soli, pół ząbka czosnku, 5 łyżek oliwy z oliwek extra vergine.

Przygotowanie: Bazylię umyć i wysuszyć ręcznikiem kuchennym, wraz z pozostałymi składnikami umieścić w blenderze i zmiksować na prawie jednolitą masę (drobne kosteczki sera i orzeszków są wskazane). Umieścić w szczelnym słoiku. Trzymać w lodówce.

Czarne pesto

Składniki: Trzy garście czarnych oliwek bez pestek, 5 filecików anchois (opcjonalnie), garść pestek dyni, szczypta soli, pół ząbka czosnku, 5 łyżek oliwy z oliwek extra vergine.

Przygotowanie: Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na prawie jednolitą masę. Umieścić w szczelnym słoiku. Trzymać w lodówce. Uwaga! W razie dodawania anchois - nie solić.

Czerwone pesto

Składniki: słoiczek suszonych pomidorów, 5-8 dag parmezanu, pół ząbku czosnku, łyżeczka suszonej bazylii 5 łyżek oliwy z oliwek (może być ta z pomidorów).

Przygotowanie: Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na prawie jednolitą masę. Ponieważ pomidory są słone - nie solić. Umieścić w szczelnym słoiku. Trzymać w lodówce.

Pesto oliwkowo-kaparowe

Składniki: 2 garście zielonych oliwek bez pestek, garść kaparów, garść orzeszków pinii, ziemnych lub słonecznika, szczypta soli, pół ząbka czosnku, 5 łyżek oliwy z oliwek extra vergine.

Przygotowanie: Wszystkie składniki umieścić w blenderze. W zależności od tego, jak słone będą kapary - dodać mniejszą lub większą szczyptę soli. Zmiksować na prawie jednolitą masę. Umieścić w szczelnym słoiku. Trzymać w lodówce.

Pesto pietruszkowe po polsku

Składniki: 2 pęczki zielonej pietruszki, garść orzeszków laskowych, 5-8 dag wędzonego żółtego sera lub oscypka, pół ząbka czosnku, szczypta soli, pieprz, łyżeczka soku z cytryny, 5 łyżek oleju rzepakowego. 

Przygotowanie: Pietruszkę umyć i wysuszyć ręcznikiem kuchennym, wraz z pozostałymi składnikami umieścić w blenderze i zmiksować na prawie jednolitą masę. Umieścić w szczelnym słoiku. Trzymać w lodówce.

Karolina Siudeja


Dowiedz się więcej na temat: pesto | domowe pesto | czerwone pesto

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje