Reklama

Reklama

Domowe pesto

Domowe pesto zrobisz szybko, a w lodówce przechowasz nawet kilka tygodni. Stanie się nieodzownym dodatkiem do ulubionych dań. Pesto można dodać do makaronu, kanapek, ryżu czy dań z ryb.

Najpopularniejsze pesto opiera się na bazie bazylii i orzeszkach i serze parmezan. Ale jego rodzajów jest znacznie więcej. My proponujemy pesto czerwone, czarne, oliwkowe a także polskie - pietruszkowe.

Reklama

Gotowa pasta będzie idealnym dodatkiem do tostowego pieczywa, makaronu, grillowanych mięs oraz chipsów i krakersów. Robiąc je samodzielnie będziesz mieć natomiast pewność, że są w nim wyłącznie dobre, naturalne składniki. 

Zielone pesto klasyczne

Składniki

  • pęczek świeżej bazylii,
  • garść orzeszków pinii,
  • 5-8 dag parmezanu,
  • mała szczypta soli,
  • pół ząbka czosnku,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek extra vergine


Zielone pesto klasyczne - wykonanie:

Bazylię umyć i wysuszyć ręcznikiem kuchennym, wraz z pozostałymi składnikami umieścić w blenderze i zmiksować na prawie jednolitą masę (drobne kosteczki sera i orzeszków są wskazane). Umieścić w szczelnym słoiku. Trzymać w lodówce.

Czarne pesto

Składniki

  • Trzy garście czarnych oliwek bez pestek,
  • 5 filecików anchois (opcjonalnie),
  • garść pestek dyni,
  • szczypta soli,
  • pół ząbka czosnku,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek extra vergine

Czarne pesto - wykonanie:

Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na prawie jednolitą masę. Umieścić w szczelnym słoiku. Trzymać w lodówce. Uwaga! W razie dodawania anchois - nie solić.

Czerwone pesto

Składniki

  • słoiczek suszonych pomidorów,
  • 5-8 dag parmezanu,
  • pół ząbku czosnku,
  • łyżeczka suszonej bazylii 5 łyżek oliwy z oliwek (może być ta z pomidorów)

Czerwone pesto - wykonanie:

Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na prawie jednolitą masę. Ponieważ pomidory są słone - nie solić. Umieścić w szczelnym słoiku. Trzymać w lodówce.

Pesto oliwkowo-kaparowe

Składniki

  • 2 garście zielonych oliwek bez pestek,
  • garść kaparów,
  • garść orzeszków pinii,
  • ziemnych lub słonecznika,
  • szczypta soli,
  • pół ząbka czosnku,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek extra vergine

Pesto oliwkowo-kaparowe - wykonanie: 

Wszystkie składniki umieścić w blenderze. W zależności od tego, jak słone będą kapary - dodać mniejszą lub większą szczyptę soli. Zmiksować na prawie jednolitą masę. Umieścić w szczelnym słoiku. Trzymać w lodówce.

Pesto pietruszkowe po polsku

Składniki

  • 2 pęczki zielonej pietruszki,
  • garść orzeszków laskowych,
  • 5-8 dag wędzonego żółtego sera lub oscypka,
  • pół ząbka czosnku,
  • szczypta soli,
  • pieprz,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • 5 łyżek oleju rzepakowego

Pesto pietruszkowe - wykonanie:

Pietruszkę umyć i wysuszyć ręcznikiem kuchennym, wraz z pozostałymi składnikami umieścić w blenderze i zmiksować na prawie jednolitą masę. Umieścić w szczelnym słoiku. Trzymać w lodówce.

Karolina Siudeja

Zobacz także:

Pesto można dodać do makaronu

Bruschetta z dodatkami i pesto też jest przepyszna!

Dowiedz się więcej na temat: pesto | domowe pesto | czerwone pesto

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje