Przejdź na stronę główną Interia.pl

Domowe masło orzechowe

Do masła możesz dodać wiórki kokosowe, kakao, likier amaretto i płatki migdałowe, 2 łyżki miodu albo masy kajmakowej.


Reklama


Składniki

  • 50 dag orzeszków ziemnych niesolonych nieprażonych
  • szczypta soli i cukru pudru

1. Orzeszki wysypać na suchą patelnię, prażyć, potrząsając co jakiś czas, by się nie przypaliły. Można też orzeszki rozsypać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić na ok. 10-15 min do piekarnika nagrzanego do 170ºC.

2. Podprażone orzeszki wrzucić do misy robota kuchennego i mielić kilka minut aż do uzyskania idealnie gładkiej, lekko lejącej się masy. Raz na jakiś czas warto dać urządzeniu "odpocząć", by się nie spaliło.

3. Masło orzechowe doprawić do smaku solą i cukrem. Przełożyć do słoika, szczelnie zakręcić i przechowywać w lodówce.

4. Słoiki z masłem można też poddać procesowi pasteryzacji - gotować zakręcone w garnku z wodą przez ok. 15 min, odstawić do całkowitego wystudzenia do góry dnem. Słoiki muszą być uprzednio wyparzone.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje