Reklama

Domowe masło

Składniki

  • 1500 ml (najlepiej pasteryzowanej) śmietany minimum 30 proc. tłuszczu
  • duża szczypta soli

Przygotowanie:

Przelej schłodzoną śmietanę do wysokiego, wąskiego naczynia.

Zacznij ubijać śmietanę mikserem, najpierw powoli, żeby się lekko spieniła, a potem szybciej, aż powstanie coraz bardziej sztywna masa. Wtedy wsyp sól i ubijaj dalej - tłuszcz wyraźnie zacznie oddzielać się od maślanki.

Masę z oddzielającymi się od płynu grudkami tłuszczu przełóż na sito wyścielone tetrą lub podobnym materiałem. Możesz pozostawić do obcieknięcia lub od razu odcisnąć mocno płyn.

Powstałe masło przełóż do miski z zimną wodą. Opłucz je i delikatnie ugnieć. W ten sposób pozbędziesz się resztek maślanki. Masło warto podzielić na mniejsze porcje i przełożyć do pojemników, by nie chłonęły zapachów z lodówki. Z podanej ilości śmietany otrzymasz około 400 g masła.

Reklama

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy