Reklama

Domowe laguny z jabłkowym nadzieniem

Rogale, rogaliki, croissanty... Są idealne na śniadanie lub przekąskę o dowolnej porze dnia.

Teraz coraz chętniej nazywamy je lagunami. Wszystko ze względu na zabawną historię, która wydarzyła się w Krakowie, a która obiegła cały świat.

Obecnie wiele cukierni i sklepów ma już w swojej ofercie laguny. Również w domu można je baz trudu przygotować. I takie zwykłe maślane, i takie z nadzieniem: pysznym kremem lub owocami.

Oto prosty przepis na smakowite  laguny z jabłkami:  

Reklama

 

Składniki

  • Opakowanie ciasta francuskiego
  • 2-3 jabłka
  • Sok z połowy cytryny
  • 2-3 łyżki cukru
  • Jajko
  • 2 łyżki maku

Ciasto francuskie rozwałkuj i potnij na trójkąty. Jabłka obierz, pokrój w drobną kostkę, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj z cukrem. Nadzienie z jabłek nakładaj na ciasto i zawijaj w rogaliki. Gotowe rogaliki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Posmaruj powierzchnię ciastek roztrzepanym jajkiem i posyp makiem. Wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Piecz 15 minut.

Czytaj też:

Domowe wypieki z ciasta francuskiego

Kurki w cieście francuskim

Szparagi w cieście francuskim

Styl.pl
Dowiedz się więcej na temat: rogaliki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy