Reklama

Reklama

Domowe drożdżówki

Wystarczy dodatek twarogu, powideł czy owoców, by ciasto drożdżowe zabłysło nowym blaskiem…

Rada eksperta: Idealna do wypieku ciast drożdżowych jest mąka luksusowa typ 550.

Reklama

Aby skrócić czas wyrastania ciasta drożdżowego, włóżmy je do dużej misy, przykryjmy ściereczką i ustawmy na garnku z gorącą wodą. Albo wstawmy do nagrzanego do 50ºC piekarnika, uchylmy drzwiczki i poczekajmy, aby ciasto wyrosło.

Drożdżowe zawijasy z rodzynkami

Składniki na 12 sztuk: 5 dag świeżych drożdży, 3 pełne łyżki cukru, 1 szklanka mleka,  500 dag mąki pszennej, 3 jajka, pół kostki masła, 10 dag  rodzynek.

Przygotowanie: Drożdże, 2 łyżki cukru, 1/2 szklanki ciepłego mleka i 5 łyżek mąki mieszamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Roztapiamy masło. Do pozostałej mąki dodajemy resztę ciepłego mleka, 2 jajka, roztopione masło oraz zaczyn drożdżowy.

Wyrabiamy ciasto następnie wałkujemy na duży placek, wykładamy na niego oprószone odrobina cukru rodzynki. Zwijamy

w roladkę i kroimy na plastry (ok 2-3 cm grubości). Zawijaski układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i smarujemy po wierzchu rozbełtanym jajkiem. Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 



Bułeczki maślane z marmoladą

Skład na 30 sztuk: Ciasto: 500 g mąki, sól, 120 g masła, 80 g cukru, 30 g drożdży, 1 cukier waniliowy, 2 żółtka, 30 g drożdży, łyżeczka cukru pudru, 125 ml mleka, 200 ml śmietany kremówki. Nadzienie: marmolada owocowa lub dżem. Kruszonka: 50 g mąki, 40 g cukru pudru, 40 g masła oraz jajko do posmarowania, marmolada i migdały do dekoracji.

Przygotowanie: Z drożdży, cukru pudru i letniego mleka robimy zaczyn, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym, szczyptą soli i żółtkami. Kremówkę ubijamy. Do przesianej mąki dodajemy masę maślaną, zaczyn i ubitą śmietanę. Zagniatamy elastyczne ciasto i odstawiamy, aby wyrosło.

Z mąki, masła i cukru szybkimi ruchami robimy kruszonkę. Z wyrośniętego ciasta formujemy małe bułeczki, które układamy na natłuszczonej blasze. Dnem szklaneczki wyciskamy w każdej z nich wgłębienie, brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem. Dziurki w bułeczkach wypełniamy marmoladą i dekorujemy kruszonką lub migdałami. Odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy 20-25 minut do przyrumienienia.

Dowiedz się więcej na temat: drożdżówka | bułeczki maślane | zawijaski z rodzynkami

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje