Reklama

Reklama

Domowa pizza margherita

Oregano- nie ma Włocha, który nie miałby go w swojej kuchni. Świetnie dopełnia smak pizzy, dań z pomidorów, makaronów, sosów i sałatek

Składniki na ciasto

  • 3 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki soli

Składniki na sos i dodatki

  • 1 szklanka pokrojonych w kostkę pomidorów z puszki i garść pomidorków cherry
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/4 łyżeczki suszonego oregano
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 200 g mozzarelli

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Drożdże wsyp do miski, zalej ciepłą wodą, wymieszaj i odstaw na 10 minut. Wsyp mąkę i sól. Wyrabiaj, aż ciasto przestanie kleić się do rąk. Pozostaw je w ciepłym miejscu na godzinę, aż podwoi swoją objętość. 

2. Pomidory odsącz z zalewy i smaż na rozgrzanej oliwie przez 5 minut. Dopraw solą, pieprzem, bazylią i oregano. 

3. Ciasto rozwałkuj na placek o średnicy ok. 35 cm i grubości 0,5 cm. Ułóż na blasze posmarowanej oliwą. Na cieście rozsmaruj sos pomidorowy. Rozłóż kawałki mozzarelli. Skrop oliwą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 230°C. Piecz 15-20 minut.

Zobacz także:

Świat & Ludzie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje