Reklama

Domowa czekolada z orzechami laskowymi

Nasze dzieci uwielbiają czekoladę z orzechami. Nie kupujemy jej jednak w sklepach, ale robimy samodzielnie, bo wtedy mamy pełną kontrolę nad tym, co dodajemy i w jakich proporcjach. Czekolada w takiej postaci nie jest niezdrową przekąską, lecz pełnowartościowym produktem pełnym składników odżywczych, dającym zastrzyk energii. Przepis pochodzi z książki "Świadome żywienie dzieci z poradami dr Ewy Dąbrowskiej".

Składniki

  • 100 g masła kakaowego
  • ½ szklanki orzechów laskowych
  • 6 łyżek naturalnego kakao, najlepiej samodzielnie zmielonego
  • 2 łyżki melasy
  • 2 łyżki mleka roślinnego – migdałowego lub kokosowego
  • ¼ łyżeczki sproszkowanej wanilii
  • szczypta soli

Orzechy laskowe rozdrobnij - możesz pokroić je nożem albo zawinąć w lnianą ścierkę i rozbić wałkiem lub tłuczkiem do mięsa. W rondlu rozpuść masło kakaowe, dodaj kakao, mela­sę, wanilię, mleko roślinne i szczyptę soli i wymieszaj tak, żeby powstała jednolita masa. Masę przełóż do małej kwadratowej blaszki - najlepiej o wymiarach 5x20 cm - wyłożonej papierem do pieczenia. Wciśnij w nią kawałki orzechów. Włóż do lodów­ki na 2-3 godziny, aby masa zastygła. Czekolada gotowa.

Jeśli twoje dziecko nie przepada za orzechami albo np. jest w trak­cie wymiany zębów mlecznych na stałe i gryzienie twardych rzeczy wywołuje dyskomfort, do czekolady możesz dodać rodzynki lub pokrojone w paski suszone śliwki.

Reklama

Przepis pochodzi z książki "Świadome żywienie dzieci z poradami dr Ewy Dąbrowskiej", wyd. Mando. 

Chcę pomóc 1 % - Strona Fundacji POLSAT - Jesteśmy dla dzieci

Fragment książki
Dowiedz się więcej na temat: zdrowe słodycze
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy