Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Diabelnie smaczne

Szczypta chili lub świeża ostra papryczka, może odrobina czarnego pieprzu? I zwykłe danie od razu nabiera pikanterii.

Pulpety w sosie paprykowym

Reklama

Składniki na 4 porcje: 3/4 kg mielonego mięsa drobiowego, szklanka ciepłego mleka, bułka kajzerka, ząbek czosnku, 2 cebule, jajko, 2 czerwone papryki, szklanka wywaru warzywnego, sól, pieprz, liść laurowy, płaska łyżeczka mielonej ostrej papryki, kilka gałązek lubczyku lub innych świeżych ziół, olej do smażenia

1. Papryki przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, opłucz, osusz i pokrój w kostkę. Jedną całą i jeszcze pół cebuli posiekaj drobno. W rondlu zeszklij cebulę, dodaj pokrojone papryki, a po chwili wlej wywar. Duś 15 min. Po zdjęciu z ognia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, świeże zioła i listek laurowy. Gotowy sos lekko zmiksuj, dopraw ostrą papryką, solą oraz czarnym mielonym pieprzem.

2. Kajzerkę namocz w mleku. Resztę cebuli posiekaj bardzo drobno. Mięso dokładnie wyrób z jajkiem, odciśniętą kajzerką i cebulą. Dopraw solą i pieprzem.

3. Z mięsa formuj pulpeciki i wrzucaj je na osolony wrzątek. Wyjmuj je łyżką cedzakową po kilku minutach od wypłynięcia. Pulpety podawaj polane sosem paprykowym z ziemniakami z wody.

Przygotowanie: 60 minut
Porcja: 415 kilokalorii

Składniki na 6 porcji: 75 dag wołowiny zadniej, 2 cebule, 1/2 l przecieru pomidorowego, papryka czerwona, papryka żółta, sól, pieprz czarny oraz ziołowy, łyżeczka ostrej papryki w proszku, listek laurowy, 1/2 pęczka natki pietruszki, kilka ziarenek ziela angielskiego, olej do smażenia

1. Wołowinę umyj, dokładnie osusz, pokrój w paski lub sporą kostkę. Mięso oprósz solą, pieprzem i papryką w proszku. Cebulę obierz z łupin, posiekaj. Papryki przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, opłucz i osusz, a następnie pokrój w kostkę. Kilka listków natki pietruszki odłóż, resztę drobno posiekaj.

2. Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę, po czym przełóż ją do garnka. Na tej samej patelni z dodatkiem tłuszczu smaż partiami mięso i dokładaj je do garnka z cebulą. Na koniec dodaj listek laurowy oraz ziarenka ziela angielskiego i zalej taką ilością ciepłej wody, aby tylko przykryła mięso.

3. Gulasz duś pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości mięsa, czyli ok. 45 min. Po tym czasie dodaj przecier pomidorowy, pokrojoną w kostkę paprykę żółtą i czerwoną. Duś dalsze 10-15 minut. Dopraw solą, pieprzem i ostrą papryką do smaku. Tuż przed podaniem dodaj posiekaną natką.

4. Jeśli chcesz zaostrzyć smak potrawy, wraz z pokrojoną papryką czerwoną i żółtą dodaj do gulaszu pół posiekanej papryczki chili. Gulasz podawaj na ciepło ze smażonymi ziemniakami, kaszą gryczaną lub ryżem.

Przygotowanie: 60 minut
Porcja: 385 kilokalorii

Kurczak po cygańsku

Składniki na 4 porcje: cały kurczak (1 kg) lub 4 ćwiartki, lub 8 podudzi, sól, pieprz, po łyżeczce ostrej i słodkiej papryki, olej

Ewentualnie: cebula, 3 ząbki czosnku, mały słoiczek koncentratu pomidorowego (ok. 1/4 szklanki), 1/4 szklanki pikantnego keczupu, 1/2 szklanki powideł lub 1/4 szklanki sosu śliwkowego

1. Kurczaka umyj pod strumieniem bieżącej wody, osusz. Natrzyj go solą, pieprzem oraz obydwoma rodzajami papryki. Następnie odstaw na kwadrans w chłodne miejsce. Po tym czasie kurczaka skrop olejem, przełóż do żaroodpornego naczynia i piecz godzinę w temperaturze 180° C.

2. Kurczaka możesz też upiec w ostrym sosie. W tym celu cebulę obierz i pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Na oleju obsmaż kurczaka, a następnie zeszklij na tym samym tłuszczu cebulę. Po chwili dodaj keczup, koncentrat i powidła. Chwilę smaż razem, a następnie zdejmij z ognia, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj wszystko, przykryj i odstaw.

3. Kurczaka przełóż do żaroodpornego naczynia. Posmaruj go sosem pomidorowo- śliwkowym i wstaw do rozgrzanego wcześniej piekarnika.

4. Piecz kurczaka ok. godziny w 180° C. Kilka minut przed końcem odkryj go, aby się przyrumienił. Podawaj z pieczonymi ziemniakami lub ryżem, koperkiem oraz paseczkami czerwonej papryki.

Przygotowanie (bez czasu pieczenia): 30 minut
Porcja: 385 kilokalorii

Składniki na 5 porcji: puszka czerwonej fasoli, 75 dag mielonej wołowiny, 2 papryczki chili, 2 ząbki czosnku, duża cebula, papryka czerwona, papryka zielona,  puszka pomidorów krojonych, sól, świeżo mielony czarny pieprz, olej do smażenia, szczypta oregano (świeżego lub suszonego), siekana natka pietruszki

1. Fasolę odcedź z zalewy i odstaw. Cebulę obierz z łupin, pokrój w niewielką kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę, a następnie rozetrzyj z solą. Pomidory z puszki (o ile są w dużych kawałkach) rozgnieć widelcem lub rozdrobnij blenderem. Paprykę czerwoną i zieloną oraz papryczki chili przekrój na pół, usuń szypułki i nasiona, opłucz pod strumieniem bieżącej wody i osusz. Następnie duże papryki pokrój w kostkę, zaś papryczki chili - jak najdrobniej.

2. W rondlu rozgrzej łyżkę oleju i zeszklij cebulę. Następnie dodaj rozdrobnione pomidory z puszki. Dorzuć także czosnek, wszystko wymieszaj i duś dalej na wolnym ogniu.

3. Na patelni smaż partiami mielone mięso i dodawaj do duszących się pomidorów z cebulą i czosnkiem. Po dodaniu usmażonego mięsa dodaj też pokrojone w kostkę kolorowe papryki, bardzo drobno posiekane ostre papryczki oraz osączoną z zalewy fasolę. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Duś wszystko jeszcze 10 min. Na koniec dodaj oregano i natkę.

4. Chili con carne podawaj z chrupkami nachos lub świeżym białym pieczywem.

Przygotowanie: 60 minut
Porcja: 395 kilokalorii

Świat i Ludzie 9/2012


Reklama

Reklama

Reklama