Reklama

Desery z bananami

Banany na słodko - wszyscy je uwielbiamy!

Dobre rady

Aby szybko dojrzały

Jeśli kupimy zielone banany, pozwólmy im dojrzeć w temperaturze pokojowej (położone w sąsiedztwie jabłek szybciej dojrzeją!). Lepiej nie przechowywać bananów w lodówce - wkrótce sczernieją.

Grillowane

Nieobrane 4 banany lekko rozciąć. W środki włożyć masełko (120 g masła utrzeć z 60 g cukru, dodać 20 ml rumu, nieco skórki otartej z pomarańczy i szczyptę przyprawy do kawy i deserów). Piec na grillu, aż skórka bananów zbrązowieje.

W czekoladzie

Banany pokroić na nieduże paski, usmażyć na maśle (najlepiej sklarowanym). Jednocześnie w metalowym kubeczku rozpuścić 1/3 tabliczki czekolady (gorzkiej lub deserowej) z odrobiną masła. Aby gęstniejąca czekolada się nie przypaliła, można dolać odrobinę przegotowanej wody i wymieszać. Banany serwować polane sosem czekoladowym.

Reklama

Tiramisu z bananem

Na dnie płaskiego naczynia wyłożyć biszkopty. Nasączyć je naparem kawowym i likierem migdałowym. Posmarować kremem (3 żółtka utrzeć z 3 łyżkami cukru i cukrem wanilinowym). Wymieszać z 250 g sera mascarpone i 3 łyżkami bitej śmietany). Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów, ponownie nasączyć, posmarować kremem, ułożyć plasterki bananów, posypać ciemnym kakao. Schłodzić w lodówce.

Kakaowa rolada

Składniki na 15 porcji: 3 jajka, 10 dag + 1 łyżka cukru, 7,5 dag mąki pszennej i 2,5 dag ziemniaczanej, 1,5 dag +1 łyżka kakao, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 40 dag śmietany kremówki, 2 opakowania zagęstnika do śmietany, 5 dag czekolady startej na grube wiórka, 3 dojrzałe banany

1. Białka ubić z 10 dag cukru. Pianę z białek wymieszać z żółtkami. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i 1,5 dag kakao. Porcjami dodawać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać łyżką. Formę (32x39 cm) wyłożyć pergaminem. Wlać ciasto. Piec 8 minut w 200°C. Biszkopt przełożyć na posypaną cukrem ściereczkę. Usunąć pergamin, a ciasto ze ściereczką zwinąć. Odłożyć do wystudzenia.

2. Śmietanę ubić z zagęstnikiem i 1 łyżką cukru. Wymieszać z wiórkami czekoladowymi. Banany obrać, odciąć końcówki. Ciasto rozwinąć, wzdłuż dłuższego boku ułożyć banany - jeden za drugim. Ciasto zrolować, wstawić na godzinę do lodówki. Przed podaniem oprószyć kakao.

Smażone banany

Składniki na 4 porcje: 4 jajka, szczypta soli, 1 łyżka cukru, 2 łyżki rumu, 4 łyżki mąki, 6 bananów, szczypta soli, olej do smażenia, 50 ml płynnego miodu, 1 pomarańcza, 200 g kwaśnej śmietany

1. Żółtka ubić na krem z cukrem i rumem. Delikatnie wymieszać z przesianą mąką. Białka ubić ze szczyptą soli na pianę i wmieszać do kremu z żółtek. Banany obrać ze skórki, przekroić na połówki.

2. W głębokiej patelni rozgrzać olej. Smażyć banany - powoli ze wszystkich stron. Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Jeszcze ciepłe banany pokroić na kawałki, ułożyć na talerzach (po trzy na porcję). Polać miodem, udekorować śmietaną i cząstkami pomarańczy.

Ciasto biszkoptowe z konfiturą

Składniki na 8 porcji: 4 jajka, 8 bananów, 2 op. cukru wanilinowego, 180 g cukru kryształu, 200 g mąki krupczatki, 300 g tłustego twarogu, 200 ml słodzonego skondensowanego mleka, 8 łyżek konfitury z malin, 2 łyżki wiórków kokosowych, masło, krupczatka do formy

1. Jajka ubić z cukrem kryształem i cukrem wanilinowym na gęstą pianę. Ubijając, stopniowo dodawać mąkę krupczatkę. Do natłuszczonej i oprószonej formy wlać ciasto. Piec 20 minut w 180°C.

2. Twaróg utrzeć wraz ze skondensowanym mlekiem i drugim opakowaniem cukru wanilinowego na gładki krem. Banany obrać, pokroić na kawałki.

3. Przestudzone ciasto biszkoptowe przekroić wzdłuż. Jeden blat posmarować połową konfitury, rozłożyć część bananów i rozsmarować krem twarogowy. Przykryć drugim blatem, lekko docisnąć. Posmarować konfiturą, poukładać pozostałe banany, posypać wiórkami kokosowymi.

Życie na gorąco 20/2011

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy