Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Desery Magdy Gessler

Przedstawiamy dwa desery według przepisu Magdy Gessler: lody migdałowe i galaretkę z piwa.

Lody migdałowe

Przepis dla 6 osób

Reklama

Składniki:

- 300 ml śmietany kremówka 36 proc.

- 300 ml tłustego mleka

- 150 g migdałów bez skórki

- 1 laska wanilii

- 4 żółtka

- 100 g cukru

- 50 ml amaretto

Przygotowanie:

Migdały upraż na złoto i zmiel. Do rondla o grubym dnie wlej śmietanę i mleko. Dosyp zmielone migdały. Wanilię przekrój wzdłuż i wyskrob z niej ziarenka. Razem z laską wanilii dodaj je do śmietanki. Całość podgrzewaj na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Żółtko utrzyj z cukrem na puszysty kogel-mogel. Na końcu wlej amaretto i jeszcze przez chwilę ucieraj. Kogel-mogel zahartuj chochlą gorącej śmietanki i powoli wlewaj go cienkim strumieniem do rondla, cały czas ubijając. Całość podgrzewaj na minimalnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Wystudź, wyjmij laskę wanilii. Płyn przelej do maszynki do lodów i zamrażaj, mieszając, przez 30 minut. Przełóż do przygotowanego wcześniej pojemnika i wstaw do zamrażalnika na 2 godziny.

Galaretka z piwa z prażonymi orzechami włoskimi

Przepis dla 6 osób

Składniki:

- 500 ml ciemnego piwa koźlak

- 1,5-2 łyżki żelatyny

- 125 ml wody

- 100 g orzechów włoskich

- 3 łyżki brązowego cukru

- 1 cytryna

- 5 goździków

- 1 laska wanilii

- 1 łyżeczka startego korzenia imbiru

Przygotowanie

Laskę wanilii przekrój wzdłuż i wyskrob z niej ziarenka. Piwo wlej do garnka, zagotuj z cukrem, imbirem, goździkami, ziarenkami i laską wanilii. Gotuj do momentu, aż przestanie się pienić. Całość przecedź, przyprawy wyrzuć. Do gorącego piwa dodaj namoczoną w wodzie żelatynę (jeżeli chcesz, żeby galaretka była miękka, namocz 1,5 łyżki, jeżeli ma być twardsza - dwie). Mieszaj, aż żelatyna się rozpuści. Tak powstałą galaretkę przelej do pucharków. Do każdego z nich włóż kilka prażonych orzechów oraz plaster cytryny. Galaretkę można podawać z koglem-moglem wzmocnionym rumem lub bitą śmietaną.

Przepisy pochodzą z książki "Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler".

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje