Przejdź na stronę główną Interia.pl

Deser z wiśniami

Będzie doskonały do espresso lub cappuccino.

Składniki

  • 450 g wiśni
  • łyżka płynnego miodu
  • 150 g cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 250 g mascarpone
  • 3 jaja
  • łyżka mocnego naparu kawowego
  • 100 g kruchych herbatników
  • 20 g białej czekolady
  • opakowanie cukru waniliowego

Przygotowanie:

Reklama

Opłukane i osuszone wiśnie drylujemy i przekładamy do rondla, dodajemy 50 g cukru, miód, cukier waniliowy i gotujemy 10 minut. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do wiśni, mieszamy, zagotowujemy. Odstawiamy do przestygnięcia.

Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy na parze ze 100 g cukru na puszystą, jasną masę. Stopniowo dodajemy do mascarpone razem z naparem kawowym, miksujemy. Białka ubijamy na sztywno i łączymy z masą serową.

Herbatniki kruszymy i przekładamy do sześciu szklanek. Na nie wykładamy wiśnie, a na wierzch masę tiramisu. Białą czekoladę ścieramy na tarce i wiórkami posypujemy deser. Wstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki.

Zobacz także:


Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje