Reklama

Reklama

Deser z pianką

Ciasto na herbatnikach, które zawsze zachwyca fanów słodkości, choć nie zawiera dodatku cukru.

Składniki

  • 24 herbatniki maślane (foremka "keksówka')

Składniki na masę kakaową

  • 200 g serka homogenizowanego
  • 1 łyżka erytrolu
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki żelatyny
  • ½ szklanki wrzątku
  • ½ szklanki śmietanki 36%

Składniki na masę waniliową

  • 200 g serka homogenizowanego
  • 2 łyżki erytrolu
  • laska wanilii
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki żelatyny
  • ½ szklanki wrzątku
  • ½ szklanki śmietanki 36%

Składniki do ozdoby

  • czekolada

Przepis pochodzi z 349. odcinka programu "Ewa gotuje".

Reklama

Na dnie foremki ułożyć herbatniki (w ten sposób, by pokryły całe dno, lecz nie zachodziły na siebie). W razie potrzeby ciastka przy brzegach przyciąć.

Żelatynę rozpuścić we wrzątku i odstawić do wystudzenia. Śmietankę ubić. Serek przełożyć do miski, posłodzić erytrolem, wsypać kakao i zmiksować na najmniejszych obrotach. Wlać żelatynę i ponownie zmiksować. Połączyć z bitą śmietaną i wylać na herbatniki. Foremkę wstawić do lodówki, by masa stężała.

Masę waniliową przygotować podobnie jak kakaową - bez kakao, za to z większą ilością erytrolu, sokiem z cytryny i ziarenkami z laski wanilii.

Na zastygniętej masie kakaowej ułożyć herbatniki. Na ciasteczka wylać masę waniliową. Na masie ułożyć kruche ciasteczka. Foremkę wstawić do lodówki.

Gotowe ciasto udekorować płynną czekoladą.

Rozlicz PIT online już teraz lub pobierz darmowy program

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje